Πλησιάζει η μάχη του Σότσι. Πούτιν εναντίον Τσετσένων

Του Στρατή Μαζίδη

Η ...μάχη του Σότσι έρχεται για τον Βλάντιμιρ Πούτιν με το ρώσο πρόεδρο να γνωρίζει ότι η επιτυχία ή η αποτυχία των Αγώνων θα διαμορφώσει εν πολλοίς την υστεροφημία του.


Στα πλαίσια αυτά ισχυρές ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στο Σότσι ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηροί περιορισμοί για την πρόσβαση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας από χθες ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου μήνα.

Στον αντίποδα, μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ, ο Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος της Μόσχας, ο ηγέτης των ανταρτών της Τσετσενίας Doku Umarov προέτρεψε τους αγωνιστές που επιθυμούν την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη νότια Ρωσία να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στους Αγώνες.

"Από τις 7 Ιανουαρίου, όλα τα τμήματα που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια των επισκεπτών και των συμμετεχόντων στους Αγώνες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" δήλωσε ο πρωθυπουργός Vladimir Puchkov όπως αναφέρει το ITAR-TASS.

Οι αρχές αναπτύσσουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες αστυνομικών και άλλων δυνάμεων στο Σότσι ενώ ένα νέο σύστημα κυκλοφορίας έχει τεθεί σε λειτουργία για να δώσει προτεραιότητα στις Ολυμπιακές μεταφορές, σύμφωνα με αξιωματούχους.

"Οι περιορισμοί στοχεύουν στο να είναι ελεύθεροι και άνετοι οι δρόμοι για τη γρήγορη κι εύκολη πρόσβαση αθλητών, αποστολών και θεατών στις εγκαταστάσεις όπως αναφέρει στέλεχος της Διεύθυνσης Μεταφορών, κάτι που όμως έχει δημιουργήσει αρκετά παράπονα στους κατοίκους.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή ενάντια στους μέχρι τώρα χειρισμούς της Μόσχα ς με σύνθημα ότι οι αγώνες ανήκουν στους κατοίκους του Σότσι και όχι τους επισκέπτες.

Ο Πούτιν, ο οποίος το Σάββατο παρακολούθησε την πρόβα της τελετής έναρξης των Αγώνων στο Σότσι, έχει χαλαρώσει κάποια μέτρα ασφαλείας ώστε να πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις ωστόσο πολλές και διαφορετικές ομάδες πολιτών διαμαρτύρονται πως τα μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται σε ισχύ από τον Αύγουστο παραβιάζουν το σύνταγμα της χώρας.

* με πληροφορίες από το
reuters
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail