Με τεχνολογία LED η Προύσα μας μαγεύει τις νύχτες...

Του Στρατή Μαζίδη*

Τη φωταγώγηση των ιστορικών κτιρίων της Προύσας αποφάσισε η δημοτική αρχή της πόλης με φώτα τεχνολογίας LED ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα τη νύχτα.

Το Ulu Τζαμί, η  Balibey Inn, το φρούριο στο Tophane, το τζαμί του Σουλτάνου Εμίρ, το τζαμί Yıldırım και η Πράσινη Τάφρος τώρα φωτίζονται με την τεχνολογία LED. 
Με τον τρόπο αυτό φωτίζονται τα αισθητικά χαρακτηριστικά των ιστορικών κατασκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπρόσθετα όμως η χρήση των LED έχει συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Μεταξύ αυτών, το Ulu Τζαμί, που χτίστηκε μεταξύ 1396 και 1400 με διαταγή του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Γιλντιρίμ το οποίο έχει περάσει μέσα από πολέμους και φυσικές καταστροφές σε όλη την ιστορία, αλλά έχει επιβιώσει μετά από πολλές αποκαταστάσεις. 
Λευκοί προβολείς ατμών νατρίου χρησιμοποιήθηκαν στο μιναρέ του τζαμιού ενώ οι τρεις κύριες είσοδοι τονίστηκαν με λευκά φώτα LED. Οι τρούλοι του ιστορικού τόπου λατρείας φωτίζονται με προβολείς τιρκουάζ ώστε να αντικατοπτρίζονται μεγαλοπρεπώς τις νύχτες.
 
Η ιστορική Προύσα αποτελεί τη γενέτειρα του γνωστού λαϊκού μας ήρωα, Καραγκιόζη, ενώ κατά τη διετία 1920-1922, με την προώθηση των ελληνικών δυνάμεων αρχικά μόνο στα όρια ελέγχου της σιδηροδρομικής γραμμής της πόλης προς τα Φιλαδέλφεια, τελούσε ξανά υπό ελληνική διοίκηση. 

* χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και φωτογραφίες από τη Hurriyet
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail