Η επιστροφή της διαστημικής μαϊμούς του Ιράν ανατρέπει τη συμφωνία της Γενεύης

Του Στρατή Μαζίδη

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι ανακοίνωσε χθες την επιστροφή και του δεύτερου πίθηκου που είχε σταλεί με πύραυλο στο διάστημα.
Η αποστολή που ονομάστηκε Fargam (Ευοίωνο) ήταν η πρώτη με πύραυλο που λειτουργεί με υγρά καύσιμα, δήλωσε ο Ρουχάνι χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω τεχνικές πληροφορίες.

Τον Ιανουάριο όταν το Ιράν έστειλε την πρώτη μαϊμού του στο διάστημα, αμερικανικοί και ισραηλινοί στρατηγοί εξεπλάγησαν από την τεχνολογική ικανότητα του Ιράν που δημιουργεί πλέον ανησυχίες για τις πιθανές στρατιωτικές της επεκτάσεις. Το διαστημικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λένε στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile, καταδεικνύει την ικανότητά του να στείλει πυραύλους σε οποιοδήποτε σημείο της γης.
Σε πρακτικό επίπεδο η διαστημική εκτόξευση ακυρώνει πρακτικά τη συμφωνία των έξι σημείων της Γενεύης πριν λίγες ημέρες όταν οι ιρανοί δεσμεύθηκαν να απέχουν από την ανάπτυξη ικανών-πυρηνικά πυραύλων με εμβέλεια πέραν των 2000 χιλιομέτρων. Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ αποφάσισαν την Πέμπτη 12 του Δεκέμβρη να ενισχύσουν τις κυρώσεις του εμπάργκο με την προσθήκη νέων ιρανικών εταιρείων. Στο αντίποδα, η Τεχεράνη είχε επανειλημμένα απειλήσει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αν επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις.
Και πράγματι, την Παρασκευή η ιρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε από τη Βιέννη με προορισμό την Τεχεράνη για διαβουλεύσεις ενώ ο Alaeddin Boroujerdi, πρόεδρος της εθνικής ασφάλειας του Ιράν και της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής σχολίασε: « ... το έθνος του Ιράν και οι βουλευτές δεν θα υποχωρήσουν για τα δικαιώματα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα. Σίγουρα οι πρόσφατες ενέργειες από τις ΗΠΑ με την προσθήκη νέων ονομάτων ιρανικών εταιρειών και ιδρυμάτων στον κατάλογο των κυρώσεων αποτελεί σαφή παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας της Γενεύης.»
Αυτή η κίνηση συνοδεύτηκε από την ακύρωση της περιοδείας στη Δύση του ιρανού ΥΠΕΞ Javad Zarif για την επόμενη εβδομάδα. 

 Η Τεχεράνη σύμφωνα με την ανάλυση της debka φαίνεται να έχει 3 στόχους:

1. να πιέσει το δίδυμο Ομπάμα - Κέρι στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης σύμφωνα με τους όρους του Ιράν. Η διοίκηση ξεκίνησε την απελευθέρωση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν μετά την υπογραφή στη Γενεύη, αλλά αμέλησε να γράψει στο έγγραφο μια ημερομηνία για το Ιράν να αρχίσει η εφαρμογή του μέρους αυτού της συμφωνίας δίνοντας έτσι πρόσθετη ισχύ στο Ιράν.
2. Το διαστημικό ταξίδι της μαϊμούς συμβόλιζε την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να συνεχίσει τις στρατιωτικές πτυχές του πυρηνικού του προγράμματος (το οποίο επίσης έμεινε εκτός της συμφωνίας της Γενεύης) και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλωνικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
3. Για να δείξει πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κι η εκστρατεία του για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν - και την υποστήριξη που έχει αποκτησεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ - δεν θα οδηγήσει πουθενά. 


Πάντως ιρανικές πηγές ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο της Μέσης Ανατολής.

*απόδοση για τη freepen από τη debka
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail