Ο Ερντογάν κατηγορεί διεθνείς ομάδες για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία

Του SON OFEON

Δεκαέξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο  έρευνας κατά της διαφθοράς ,την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε ως μια " βρώμικη επιχείρηση" με σκοπό να υπονομεύσει την εξουσία του.


Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε το Σάββατο " διεθνείς ομάδες " και "σκοτεινές συμμαχίες " που επιδιώκουν να μπλέξουν  την Τουρκία  σε ένα  σκάνδαλο  διαφθοράς ,που έχει φανερώσει διαφορές  ανάμεσα σε αυτόν και στον εγκατεστημένο στις ΗΠΑ  μουσουλμάνο κληρικό  που τον βοήθησε να ανέβει στην εξουσία .

Ο Τούρκος ηγέτης ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας μη κατονομαζόμενους ξένους πρεσβευτές για " προκλητικές ενέργειες ". Μερικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες  κατηγόρησαν  τον απεσταλμένο των ΗΠΑ ότι ενθάρρυνε την δίωξη εναντίον της  Halkbank - μία κατηγορία που  αμφισβητήθηκε  από την πρεσβεία .

  "Υπάρχουν πάρα πολύ βρώμικες συμμαχίες σε αυτό την σκευωρία, σκοτεινές συμμαχίες που δεν μπορούν να ανεχθούν τη νέα Τουρκία , την  μεγάλη Τουρκία " είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βόρεια πόλη της Φάτσα.
"Η Τουρκία δεν έχει ποτέ υποβληθεί σε μια τέτοια ανήθικη επίθεση".
Ο σάλος, που έχει αναταράξει τις αγορές , θεωρείται ότι αντανακλά μια πάλη για την εξουσία μεταξύ του  Ερντογάν και του πρώην συμμάχου του Fethullah Gulen , ο οποίος ασκεί επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
 Δεκάδες αρχηγοί της  αστυνομίας έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους , από την στιγμή που άρχισαν οι συλλήψεις υπόπτων  για δωροδοκία.
 "Σ' εκείνους  που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά στρέφονται εναντίον εκείνων που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, σ' εκείνους  που δεν βλέπουν τη δολοφονία , αλλά προσπαθούν να δυσφημίσουν τους άλλους κατηγορώντας αθώους ανθρώπους, ο Θεός ας φέρει φωτιά στα σπίτια τους να καταστρέψει τα σπίτια τους, να τους διαλύσει την ενότητα ", δήλωσε ο Γκιουλέν σε μια ηχογράφηση που ανέβηκε σε μια από τις ιστοσελίδες του την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν απέφυγε να κατονομάσει τον  Gulen σαν αυτόν που κρύβεται πίσω  από την έρευνα όταν μίλησε για μία διεθνώς υποκινούμενη συνομωσία. Αλλά το  Hizmet ( ή Υπηρεσία ). το  κίνημα του  Γκιουλέν βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κατά τους τελευταίους μήνες .

"Αυτή είναι μια επιχείρηση που παραγγέλθηκε  από ορισμένες διεθνείς ομάδες  και οι  υπεργολάβοι τους στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι αυτοί που την εκτελούν σαν ένα μέτρο  που λαμβάνεται  ενάντια στην κυβέρνηση. Εμείς δεν θα υποταχθούμε  σ ' αυτό", δήλωσε ο Ερντογάν το Σάββατο .

"Όταν ανέλαβα  την εξουσία πριν από 11 χρόνια  το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας ήταν 230 δις δολάρια, τώρα είναι περισσότερο  από 800 δισ. δολάρια. Μπορείτε να αυξήσετε τα έσοδα τόσο πολύ σε μια διεφθαρμένη χώρα? " αναρωτήθηκε , αναφερόμενος με υπερηφάνεια στην κατασκευή  αυτοκινητοδρόμων  και αεροδρομίων ,που  η κυβέρνησή του έχει προωθήσει  κατά τη διάρκεια παραμονής της  περισσότερο από μια δεκαετία στην εξουσία.

 Η θέση του Ερντογάν δεν αντιμετωπίζει άμεσα απειλή , αλλά η διένεξη ανάμεσα στο κυβερνών  κόμμα ΑΚ και στο κίνημα Hizmet του  Γκιουλέν θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη των δημοτικών  εκλογών, που διεξάγονται τον Μάρτιο.

"Μία σημαντική πολιτική μάχη έχει ξεκινήσει στην Τουρκία ", δήλωσε ο Soner Cagaptay, ο διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Τουρκία στο The Washington Institute .
" Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η μάχη γίνεται  μέσα  στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. "
 Η καθοριστική μάχη θα γίνει  το Μάρτιο και θα  αφορά  την μάχη για την εκλογή  του  δημάρχου  της εμπορικής πρωτεύουσας της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

" Αν το κίνημα του  Γκιουλέν μπορέσει τώρα να χρησιμοποιήσει την επιρροή του μεταξύ των ψηφοφόρων και της  οικονομικής βάσης  για να επηρεάσει την έκβαση του αγώνα υπέρ της αντιπολίτευσης , θα αποδείξει ότι είναι μια αποτελεσματική δύναμη ενάντια  στον Ερντογάν ,  και θα βοηθήσει την παράδοση της Κωνσταντινούπολης στην αριστερά ", δήλωσε ο Cagaptay .
 " Εάν , αντίθετα  , ο Ερντογάν κερδίσει την  Κωνσταντινούπολη, παρά το κίνημα του  Γκιουλέν ,  θα προκύψει  ως η πιο κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα της Τουρκίας στη σύγχρονη ιστορία , καθώς  θα έχει δυνητικά υποτάξει το κίνημα του  Γκιουλέν».
Ο Ερντογάν , ακριβώς όπως έκανε όταν αντιμετώπισε  ένα κύμα διαδηλώσεων το καλοκαίρι , επεσήμανε την ξένη παρέμβαση στην κρίση.

 "Αυτές τις τελευταίες ημέρες, πολύ παράξενα,  ξένοι πρέσβεις συμμετέχουν σε ορισμένες προκλητικές ενέργειες " , είπε, λέγοντάς τους να μην ανακατεύονται  και προειδοποιώντας: " Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατήσουμε στη χώρα μας"

 Αρκετές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κατηγόρησαν την αμερικανική πρεσβεία ότι ενθάρρυνε  την δίωξη  κατά της Halkbank , λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η τράπεζα να σταματήσει τις συναλλαγές της με το Ιράν.

 " Φύγε από τη χώρα αυτή "  , γράφει  στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα  Yeni Safak , με μια φωτογραφία του Πρέσβη των ΗΠΑ Φράνσις Ρικιαρντόνε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εξωτε
ρικών σκέφτεται να τον κηρύξει ανεπιθύμητο στην χώρα ( persona non grata) .
Πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν ότι εξετάζουν  τέτοια σχέδια .
Η πρεσβεία των ΗΠΑ αντέδρασε έντονα . " Όλοι οι ισχυρισμοί στις ειδήσεις είναι εντελώς ψεύτικοι  και συκοφαντίες  " ,είπαν  σε μια δήλωση.
Ο γενικός διευθυντής της Halkbank  Σουλεϊμάν Ασλάν  συνελήφθη επίσημα  παράλληλα με τον  Baris Guler , τον γιό του υπουργού εσωτερικών και τον  Kaan Caglayan , τον γιό  του υπουργού οικονομίας , ανέφερε το  CNN Turk και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης .
 Συνολικά 24 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί επίσημα και αναμένουν να δικαστούν με την κατηγορία της διαφθοράς .
Το δικαστήριο διέταξε το Σάββατο την απελευθέρωση  33 άλλων  , συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της περιοχής Φατίχ της Κωνσταντινούπολης , του  Μουσταφά Ντεμίρ  και του  γιού του υπουργού περιβάλλοντος , ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ .


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Με αφορμή  προγενέστερες διαδηλώσεις εναντίον του, ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε παρεμβάσεις κύκλων του Ισραήλ.
Τώρα κατηγορούνται γενικότερα " ξένες ομάδες" και ο τουρκικός τύπος τις προσδιορίζει κυρίως ως την Αμερικανική Πρεσβεία.
Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι οι Αμερικανοί δεν εκτίμησαν το ξεδόντιασμα του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου και σκοπεύουν να τον φθείρουν πολιτικά και να τον ανατρέψουν.
Η Halkbank  είναι κρατική τράπεζα με έδρα την 'Αγκυρα και η 7η σε μέγεθος τράπεζα της Τουρκίας.
Η τράπεζα αυτή χρηματοδοτούσε ιρανικά πετρελαικά συμφέροντα πριν την επιβολή των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η έρευνα κατά της διαφθοράς έχει σαν  σκοπό να φθείρει πολιτικά πρόσωπα της Τουρκίας μέσω αποκαλύψεων για τις παράνομες δραστηριότητες στενών συγγενών τους.
Η μεθόδευση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για να φθαρούν "αδιάφθοροι" πολιτικοί. 
O πρεσβευτής Francis Ricciardone έχει έρθει στο παρελθόν σε προστριβές με την κυβέρνηση της Τουρκίας, γιατί καταφέρθηκε κατά του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας.
'Εχει κάνει δημόσιες  δηλώσεις ότι οι καταδίκες των στρατηγών της Τουρκίας  για την  προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης δεν θα έστεκαν σε Αμερικανικά ή Ευρωπαικά δικαστήρια.
Ο Ερντογάν ειρωνικά τον είχε  αποκαλέσει στο παρελθόν "ερασιτέχνη διπλωμάτη".
Κατά περίεργο τρόπο όμως η τουρκική δικαιοσύνη  φαίνεται να ενεργεί τώρα  περισσότερο σαν όργανο των ΗΠΑ στην διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς.
Με δεδομένη την ανατολίτικη πονηριά είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να εκμεταλλεύεται ο ίδιος το σκάνδαλο για να απομακρύνει από κοντά του διεφθαρμένους πολιτικούς και να αποκτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του κόμματος του.
Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει αποκτήσει τελευταία  υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες του.
Θεωρεί τον εαυτό του μεγάλο περιφερειακό παίκτη και ρυθμιστή και ονειρεύεται μία μεγάλη Τουρκία, μία νέα Τουρκία.
Οι βλέψεις του θα τον οδηγήσουν αργά ή γρήγορα  να επιχειρήσει να επεκταθεί στη Συρία και στο Αιγαίο.
Τον προσεχή Μάρτιο γίνονται στην Τουρκία δημοτικές εκλογές.
Η καλύτερη διαφήμιση για ένα τούρκο πολιτικό είναι να εμφανίζεται στον τουρκικό λαό  δυναμικός έναντι ανύπαρκτων ή αδύναμων  εσωτερικών ή εξωτερικών εχθρών.
Μήπως έτσι εξηγούνται καλύτερα οι εξελίξεις στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο?
Oι εξελίξεις   μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα το αποδείξουν έμπρακτα...


ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΕΧΘΡΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ...
ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΕΧΘΡΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail