Στην παγίδα της Ανταρκτικής παρέα με τους πιγκουίνους παραμένει το Akademik Shokalskiy

Του Στρατή Μαζίδη*

Σε ένα αυστραλιανό σκάφος διάσωσης επικεντρώνονται τα φώτα της προσοχής σχετικά με το ρωσικό πλοίο MV Akademik Shokalskiy που παγιδεύτηκε ύστερα από χιονοθύελλα στους πάγους της Ανταρκτικής την παραμονή των Χριστουγέννων. 


Το σκάφος αναμένεται να φθάσει την Κυριακή μετά την αποτυχία του κινεζικού και γαλλικού παγοθραυστικού να περάσουν τα παχιά στρώματα πάγου. 

Το Akademik Shokalskiy με 74 επιστήμονες, τουρίστες και τα μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στην περιοχή στα πλαίσια ερευνητικού ταξιδιού. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου αλλά κόλλησε στους πάγους ύστερα από μια χιονοθύελλα με ταχύτητα ανέμου 70 χλμ/ώρα που πάγωσε τα πάντα γύρω του. Το πλοίο διαθέτει ακόμη σημαντικές προμήθειες και εφόδια ενώ δεν διατρέχει κίνδυνο βύθισης. 

 
Η Αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει τον συντονισμό της διάσωσης.Το κινεζικό παγοθραυστικό Snow Dragon κατάφερε να έρθει να προσεγγίσει σε απόσταση 11 περίπου χιλιόμετρα από το ρωσικό πλοίο αλλά έπρεπε να οπισθοχωρήσει το Σάββατο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.Παρά το γεγονός ότι το
Snow Dragon δεν μπορούσε να περάσει παραμένει στην περιοχή περιμένοντας και την προσπάθεια του αυστραλιανού σκάφους καθώς διαθέτει ένα ελικόπτερο ο οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση των επιβατών.
Το Σάββατο ένα γαλλικό παγοθραυστικό που εστάλη από την Ανταρκτικής βάση, Dumont D' Urville  κατάφερε να φτάσει στην άκρη του πάγου στη θάλασσα γύρω από το ρωσικό πλοίο αλλά έπρεπε να συντομεύσει την αποστολή του πάρα πολύ ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να σπάσει τον πάγο όπως το
Snow Dragon.
Τώρα όλοι πλέον αναμένενουν το Aurora Australis.

 
Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την εκστρατεία της μετά την... απελευθέρωσή της. Στην πραγματικότητα , οι επιστήμονες δεν έχουν διακόψει την έρευνα τους μετρώντας τα πουλιά στην περιοχή και τρυπώντας τους πάγους γύρω από το πλοίο για να μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή.

Το πλοίο είναι παγιδευμένο περίπου 100 ναυτικά μίλια (185 χλμ) ανατολικά της γαλλικής βάσης στην Ανταρκτική, Dumont D' Urville , και 1.500 ναυτικά μίλια (2.800 χιλιόμετρα) νότια της Τασμανίας.

Τουλάχιστον το θέαμα αξίζει τον κόπο!

 
* με πληροφορίες από το RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail