Τσιμουδιά από την αμερικανική πρεσβεία για τον αγωγό EastMed

Μετά το «άδειασμα» του σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας από τις ΗΠΑ, με non paper της Ουάσιγκτον, τώρα επιβεβαιώνει το «άδειασμα» και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Από: antinews.gr

Επιβεβαιώνει τώρα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει το σχέδιο του υποθαλάσσιου αγωγού, EastMed.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ, με non paper που επέδωσαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, τις χώρες που είναι οι βασικοί συντελεστές του αγωγού, διαφωνούν με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, το οποίο αφενός «στριμώχνει» την Τουρκία, αφετέρου θα προωθήσει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το αμερικανικό non paper, τώρα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αναγκάστηκε να απαντήσει.

Ωστόσο, παρά τα ευχολόγια περί στήριξης της ενεργειακής διασύνδεσης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, κ.λ.π.), καθώς και της μεταφοράς των όποιων ενεργειακών πόρων βρεθούν και εξορυχθούν στις θαλάσσιες περιοχές, από την ανακοίνωση της πρεσβείας απουσιάζουν πλήρως οι αναφορές στον αγωγό, EastMed.

Αντίθετα, γίνονται αναφορές στα άλλα δίκτυα διασύνδεσης των χωρών της περιοχής, όπως σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι ο EastMed, για τον οποίον, τον Ιανουάριο του 2020, είχαν υπογράψει συμφωνία η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, θα μετέφερε ποσότητες φυσικού αερίου από την Α. Μεσόγειο προς τις διεθνείς αγορές, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Στο σχέδιο αυτό αντιδρά εντονότατα η Τουρκία, η οποία, εφόσον υλοποιείτο ο EastMed, θα παρακαμπτόταν. Ως γνωστόν, υπάρχουν σχέδια μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής μέσω Τουρκίας.

Αμερικανικές μπίζνες

Τώρα, λοιπόν, ως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ επιχειρούν να ενταφιάσουν το εγχείρημα του EastMed, επικαλούμενες το εξαιρετικά υψηλό κόστος του. Λες και, όταν προ ετών γίνονταν οι σχετικοί σχεδιασμοί για αυτό τον αγωγό που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, η Ουάσιγκτον δεν ήξερε το υψηλό κόστος του.

Από τις αμερικανικές θέσεις, καθίσταται σαφές ότι οι ΗΠΑ για το μόνο που ενδιαφέρονται, είναι να πουλήσουν το δικό τους φυσικό αέριο (υγροποιημένο, LNG) στα Βαλκάνια και την ΕΕ, και να προωθήσουν τα συμφέροντα των δικών τους εταιρειών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και να μην δημιουργηθούν «φασαρίες» στην περιοχή με την Τουρκία.

Ανακοίνωση - ευχολόγιο

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει τα εξής:

«Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προάγουν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία (ROC), η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας East Med με την Ευρώπη. Εστιάζουμε στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας αλλά θα συμβάλλουν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Οι τρεις λόγοι

Προηγουμένως, αφού είχε γίνει γνωστό το αμερικανικό non paper, το οποίο δημοσιοποιήθηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα, Ωμέγα Press, χτες η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter:

«Στο non-paper για τον EastMed Gas Pipeline καταγράφονται τρεις λόγοι για τη μη παροχή διπλωματικής στήριξης εκ μέρους Ουάσιγκτον: 1.Προστασία περιβάλλοντος/ενεργειακή μετάβαση/στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2.Ελλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας 3.Δημιουργία εντάσεων στην περιοχή».

https://twitter.com/lenaargiri/status/1479829864127635457?t=ejS5pL6_m863fj4gbOfCPQ&s=09

Στην παραπάνω ανάρτηση έσπευσε αμέσως να απαντήσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ.

«Λένα, όπως ξέρετε, γενικότερα δεν σχολιάζουμε τις διπλωματικές δραστηριότητές μας, αλλά αυτή η έκθεση (σ.σ. non paper) δεν αντανακλά την ατζέντα μας (gets it wrong on our agenda), η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη των περιφερειακών διασυνδέσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και προωθούν κοινούς στόχους για το κλίμα. Οι δημοσιογράφοι στην Αθήνα έχουν περισσότερα».

https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1479843232817324033

Όψιμη ανησυχία

Ενδιαφέρον! Δεν ξέρουμε αν ο Τ. Πάϊατ, φεύγοντας από την Ελλάδα, εφόσον βέβαια τις επόμενες ημέρες εγκριθεί η υποψηφιότητα του ελληνο-αμερικάνου, Τζορτζ Τσούνης, για τη θέση του πρέσβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, θα κάνει καριέρα κάνοντας μαθήματα δημοσιογραφίας, όπως προσπάθησε να κάνει στην περίπτωση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, αλλά τόσο η απάντησή του, όσο και η σημερινή ανακοίνωση της πρεσβείας, δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον «αδειάζει» τον EastMed.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, να δει κανείς τι έγραψε ο Τύπος στην Αθήνα, τον οποίο επικαλείται ο Τ. Πάϊατ. Μεταξύ των άλλων, η εφημερίδα, το Βήμα της Κυριακής, μετέφερε την ανησυχία του υπουργείου Εξωτερικών και του μεγάρου Μαξίμου για το αμερικανικό non paper.

Μεταξύ των άλλων, στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι «το non paper που δόθηκε από τις ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά αναφορικά με το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, έχει προκαλέσει στην Αθήνα σοβαρά ερωτήματα, καθώς και ενόχληση για τη σκοπιμότητα και τη χρονική στιγμή της κατάθεσής του».

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πάντως, και το μέγαρο Μαξίμου καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαν πάρει τίποτα χαμπάρι τόσα χρόνια ότι το σχέδιο του EastMed τελεί υπό διαρκή αμφισβήτηση τόσο από ισχυρούς αμερικανικούς κύκλους, όσο και από χώρες της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου, τότε υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αντανακλαστικών στην κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική.

Βέβαια, το Βήμα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «στο αμερικανικό έγγραφο γίνεται σαφής και θετική μνεία στα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro Asia Interconnector (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα) και Euro-Africa Interconnector (Αίγυπτος, Ελλάδα) ενώ χαρακτηρίζεται με σαφήνεια απαράδεκτη και μη επιβοηθητική η παρενόχληση του ωκεανογραφικού σκάφους, Nautical Geo , από την Τουρκία».

Τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, λοιπόν, επιβεβαιώνουν τα όσα ανέφερε στην ανάρτησή της η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, για ποιο λόγο ο Τ. Πάϊατ αισθάνθηκε την ανάγκη να την «εγκαλέσει»;

Το επιβεβλημένο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προβεί σε διευκρινίσεις ως προς το πρόβλημα που έχει ανακύψει, και όχι να προβαίνει σε μαθήματα δημοσιογραφίας. Και στην ανακοίνωση της πρεσβείας, το μόνο που διευκρίνισε, είναι ότι οι ΗΠΑ δεν «καίγονται» για τον EastMed.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail