Broken Nest, το αμερικανικό σχέδιο κατά της Κίνας για την καταστροφή εργοστασίων τσιπς στην Ταϊβάν!

Πώς να αποτρέψετε την Κίνα από το να επιτεθεί στην Ταϊβάν; Οι γκουρού στο Πολεμικό Κολέγιο Στρατού των ΗΠΑ στο Carlisle της Πενσυλβάνια έχουν ξεκάθαρες ιδέες. Για να γίνει η Ταϊβάν λιγότερο ελκυστική, αρκεί να καταστρέψεις τις εταιρείες ημιαγωγών (τσιπς) της. Η εργασία ονομάζεται «Broken Nest, deterring China from invading Taiwan - Σπασμένη φωλιά, αποτρεπόντας την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν» και παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους από δύο ερευνητές από το στρατιωτικό κέντρο μελέτης, τον Jared M. McKinney και τον Peter Harris.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ιδέα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Το Us Army War College είναι ένα από τα πιο έγκυρα think tanks στον στρατιωτικό κόσμο των ΗΠΑ. Το κολέγιο γεννήθηκε γύρω από τους Στρατώνες Carlisle, που ιδρύθηκαν το 1757. Από το 1904 το κέντρο έχει σχηματίσει την στρατιωτική ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων χωρών. Από τα μαθήματα του Κολεγίου Πολέμου Στρατού των ΗΠΑ πέρασαν στρατιώτες που έγραψαν την ιστορία του αμερικανικού στρατού όπως ο Τζορτζ Πάτον (Απόβαση στη Νορμανδία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) ο Γουίλιαμ Γουέστμορλαντ (διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Βιετνάμ) και Norman Schwarzkopf Jr (ο στρατηγός που ηγήθηκε των δυνάμεων του συνασπισμού κατά του Σαντάμ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου). Τα τελευταία χρόνια, το Κολλέγιο του Carlisle έχει επίσης εκπαιδεύσει ξένες ένοπλες και μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ISI, της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

Στην έκθεση που δημοσίευσε το Κολλέγιο, γράφεται ξεκάθαρα ότι η καταστροφή εργοστασίων ημιαγωγών καθιστά την Ταϊβάν μη ελκυστική για την Κίνα. Είναι μια τρελή πρόταση: η καταστροφή των εργοστασίων τσιπ της Ταϊβάν σημαίνει πως θα γονατίσει ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανία, από τους τομείς των υπολογιστών και των smartphones και της υψηλής τεχνολογίας μέχρι τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές σε πλανητική κλίμακα. Η Ταϊβάν παράγει περισσότερο από το 90 τοις εκατό όλων των τσιπ που παράγονται παγκοσμίως.

Να τι γράφουν οι McKinney και Harris: «Για αρχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν θα πρέπει να καταστρώσουν σχέδια για μια στοχευμένη στρατηγική για την καμένη γη που θα καθιστούσε την Ταϊβάν όχι απλώς ελκυστική αν καταληφθεί ποτέ με τη βία, αλλά θετικά δαπανηρή η διατήρηση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικά απειλώντας να καταστρέψει εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, τον σημαντικότερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο και τον σημαντικότερο προμηθευτή της Κίνας. Η Samsung με έδρα τη Νότια Κορέα (σύμμαχος των ΗΠΑ) είναι η μόνη εναλλακτική λύση για σχέδια αιχμής.

Παρά την τεράστια κινεζική προσπάθεια για μια βιομηχανία τσιπ «Made in China», μόνο το 6 τοις εκατό των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στην Κίνα παρήχθη εγχώρια το 2020. Εάν οι εγκαταστάσεις της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company αποσυνδεθούν, οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα δυσκολευόντουσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή η εξέλιξη θα σήμαινε πως οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της Κίνας θα ακινητοποιούνταν ακριβώς την ίδια στιγμή που το έθνος θα εμπλεκόταν σε μια τεράστια πολεμική προσπάθεια. Ακόμη και όταν τελειώσει ο επίσημος πόλεμος, το οικονομικό κόστος θα παρέμενε για χρόνια.

Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, επιπλέον, «η αποτροπή μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν χωρίς να απειλείται απερίσκεπτα ένας πόλεμος μεγάλων δυνάμεων είναι και εφικτή και απαραίτητη μέσω ενός προσαρμοσμένου πακέτου αποτροπής που υπερβαίνει είτε τη μάχη για την Ταϊβάν είτε την εγκατάλειψή της».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail