[ΓΝΩΜΗ] Οι άδειες κατσαρόλες και ο αυξανόμενος πληθωρισμός διαταράσσουν την κυριαρχία του Ερντογάν

Εκατομμύρια Τούρκοι αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη αβεβαιότητα καθώς η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2021. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των βασικών τροφίμων καθώς και το κόστος μεταφοράς και ενέργειας αυξήθηκαν σε περισσότερο από 36 τοις εκατό σε ετήσια βάση -το Δεκέμβριο, το υψηλότερο από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 19 χρόνια. Ο Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται να μένει εντελώς ασυγκίνητος με την κατάσταση. Σε μια ομιλία προς τους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, είπε πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει τώρα απλώς να εξαλείψει την προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού, καθώς πρόσφατα ενίσχυσαν την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι απλοί Τούρκοι, ωστόσο, φαίνεται να κουράζονται και να γίνονται όλο και πιο μη δεκτικοί όσον αφορά την ελπίδα του Ερντογάν.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Περίπου το 60 τοις εκατό των Τούρκων λέει σε συνεντεύξεις στο δρόμο ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 100 τοις εκατό. Παρά την επικρατούσα οργή μεταξύ των πολιτών, ο Ερντογάν παρέμεινε επιπόλαιος και αδιάφορος όταν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της νέας οικονομικής του πολιτικής.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν παρέμεινε σίγουρος καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού χάους στην Τουρκία. Φαίνεται πως η προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η νίκη στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023 και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους για να την εξασφαλίσει. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επανασχεδιάζει την παγκόσμια οικονομική πολιτική αμφισβητώντας την «κλασική κατανόηση του ελέγχου του πληθωρισμού με υψηλά επιτόκια». Σε αντίθεση με αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, πως η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τις τιμές, ο Ερντογάν πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα ενισχύσουν τη ροή κεφαλαίων και θα ξεκινήσουν την οικονομική ανάπτυξη με επενδύσεις, απασχόληση, παραγωγή και εξαγωγές.

Αξιωματούχοι του AKP πιστεύουν ότι ένα τουρκικό νόμισμα χαμηλής αξίας προσελκύει ξένους επενδυτές και πως οι εξαγωγές της Τουρκίας θα αυξηθούν. Ωστόσο, Η Τουρκία στερείται φυσικών πόρων και πρώτων υλών και εξαρτάται από τις εισαγωγές για τις ενεργειακές της ανάγκες. Τη στιγμή που η τουρκική λίρα χάνει αξία, η τιμή των κορυφαίων εισαγόμενων εμπορευμάτων, όπως το αργό και διυλισμένο πετρέλαιο, τα ανταλλακτικά οχημάτων, τα πολύτιμα μέταλλα, τα μηχανήματα και τα φαρμακευτικά προϊόντα εκτοξεύονται στα ύψη. Η αύξηση των εισαγωγών αποτυπώνεται άμεσα στην εγχώρια αγορά. Η Τουρκία, κάποτε μεταξύ των 10 χωρών του κόσμου που ήταν αυτάρκεις στη γεωργία, έχει αρχίσει να εισάγει δεκάδες βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας, ζάχαρη, τυρί, σιτάρι και ρύζι από άλλα μέρη του κόσμου. Η Τουρκία πρόσφατα εισήγαγε ακόμη και άχυρο από την Ελβετία, καθώς η αγροτική παραγωγή γίνεται όλο και πιο ακριβή στη χώρα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε με περηφάνια αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία ξεπέρασε τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για το 2021, πως οι εξαγωγές της χώρας εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 225,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,03 τρισεκατομμύρια TL) το 2021· και ότι η κυβέρνησή του αναθεωρούσε τον στόχο της Τουρκίας για το 2022 (εξαγωγές) στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah. Και οι εισαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν επίσης κατά 23,6 τοις εκατό από έτος σε έτος σε περίπου 271,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Φυσικά, δεν ήταν η νέα οικονομική πολιτική του Ερντογάν που βοήθησε τις εξαγωγές της Τουρκίας το 2021, αλλά μάλλον η πανδημία που έπληξε τις εξαγωγές της Τουρκίας στις μεγάλες αγορές της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 2020.

Ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Πρόνοιας (RP) και συγγραφέας της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Akit, Shevki Yılmaz, εξέθεσε τα σχέδια του Ερντογάν λέγοντας την Τρίτη ότι «το ΑΚP πρέπει να πετάξει τα χρήματα [της Τουρκίας] [σε υποστηρικτές του AKP] πριν από τις εκλογές του 2023. Έχουμε 700 τόνους χρυσού. Λέτε πως έχουμε τόσα δολάρια στην κεντρική τράπεζα. Θα το αφήσετε πίσω για αυτούς τους κλέφτες [μελλοντικά κυβερνώντα κόμματα];»

Είναι σαφές ότι το ΑΚΡ δεν έχει νέα ή περίπλοκα οικονομικά σχέδια εκτός από το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων, των φυσικών πόρων και των βασικών λιμανιών της Τουρκίας σε ξένους επενδυτές καθώς η λίρα χάνει αξία και τα πλούσια κράτη του Κόλπου σπεύδουν να βρουν την ευκαιρία να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλότερες τιμές.

Το Turkey Wealth Fund (TWF) πούλησε το 10 τοις εκατό των μετοχών του στην Borsa Istanbul στην Επενδυτική Αρχή του Κατάρ για 200 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και ο Ερντογάν δώρισε το εθνικό εργοστάσιο θωρακισμένων οχημάτων της Τουρκίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια εταιρεία που διαχειρίζεται από κοινού η BMC του συνεργάτη του Ethem Sancak και ο στρατός του Κατάρ. Το AKP του Ερντογάν έχει ιδιωτικοποιήσει βασικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, όπως η Türk Telecom, η PETKiM, η TÜPRAŞ, τα λιμάνια της Σμύρνης και του İskenderun και τα διυλιστήρια ζάχαρης σε Αμάσια και Κιουτάχεια, καθώς και πολλές άλλες βασικές εταιρείες. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μαχμούτ Τανάλ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ο Ερντογάν πούλησε επίσης τους αμυντικούς εργολάβους της Τουρκίας Aselsan, Roketsan και Havelsan σε εταιρείες του Κατάρ.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί ούτε να σταματήσει την άνοδο του πληθωρισμού ούτε να ενισχύσει την τουρκική λίρα καθώς η λίρα αυτήν την στιγμή διαπραγματεύεται σχεδόν στα 14 προς το δολάριο ΗΠΑ. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας πιθανότατα αισθάνεται στριμωγμένος και έχει απειλήσει τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κριτική τους για τις οικονομικές πολιτικές του, καθώς και τους απλούς Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησής του για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν πως προσπαθεί να υποκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο, καθώς ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, όπως έκανε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό της χώρας κατά περίπου 50 τοις εκατό στις 4.250 λίρες (310 δολάρια) το μήνα, από 2.826 λίρες (206 δολάρια), μετά τη μείωση του κύριου επιτοκίου σε 14 από 15 τοις εκατό τον περασμένο μήνα, που προκάλεσε το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, φαίνεται να είναι ελάχιστα ωφέλιμη για τους Τούρκους εργαζόμενους, καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη.

Στις εκλογές του Ιουνίου 2015, το AKP γνώρισε την πρώτη του απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ο Ερντογάν κατάφερε να ελέγξει το χάος που ακολούθησε. Από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο, πολλές εκρήξεις βομβών έπληξαν τουρκικές πόλεις και η αντιπολίτευση κατηγόρησε το ΑΚΡ για τη βία, αλλά το AKP εξασφάλισε στη συνέχεια μια νίκη σε επαναληπτικές εκλογές το Νοέμβριο. Ομοίως, ο Ερντογάν διεξήγαγε ένα επιτυχημένο συνταγματικό δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017 και γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018 υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Ερντογάν κατάφερε να κρατήσει τα ηνία της εξουσίας από το 2003 παρά τις πολλές κατηγορίες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων διαφθοράς στις 17-23 Δεκεμβρίου 2013 και των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά Κούρδων και μελών του κινήματος Γκιουλέν, καθώς και των εγκλημάτων πολέμου στη Λιβύη και τη Συρία. Ωστόσο, είναι απίθανο να καταφέρει με επιτυχία να συγκρατήσει την οργή των εκατομμυρίων πεινασμένων, φτωχών Τούρκων πολιτών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής αναταραχής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail