Οι ΗΠΑ λένε «Θέλουν Ειρήνη όχι Πόλεμο» ενώ οπλίζουν την Ουκρανία μέχρι τα δόντια

Photo: Ρublic dοmain
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να εντείνει την ώθηση για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως πληρεξούσιο - και χρησιμοποιώντας μια στρεβλή αφήγηση για τη ρωσική επιθετικότητα και εισβολή.

strategic-culture.org -  Finian Cunningham / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα δεσμευόμενος ότι η Ουάσιγκτον «επιθυμεί απεγνωσμένα ειρήνη και όχι πόλεμο» με τη Ρωσία. Αυτό το συγκινητικό συναίσθημα έρχεται εν μέσω αναφορών για πρόσθετες αμερικανικές και βρετανικές προμήθειες όπλων που κατευθύνονται προς το καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία έχει ήδη οπλιστεί μαζικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 που υποστηρίχθηκε από τη CIA έφερε στην εξουσία ένα νεοναζιστικό καθεστώς που είχε εμμονή να ανταγωνίζεται τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει τα αποθέματα για αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα φονικά όπλα με σχέδια για περαιτέρω αυξήσεις. Τώρα προκύπτει πως επιπλέον προμήθειες είναι καθ' οδόν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Βρετανία. Η Βρετανία πρόκειται να στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία μαζί με «στρατιωτικούς συμβούλους».

Η Μόσχα αυτή την εβδομάδα καταδίκασε την αυξημένη ροή όπλων προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι πυροδοτεί απερίσκεπτα τις ήδη έντονες εντάσεις. Η νέα προμήθεια αντι-αρματικών πυραύλων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – που αναφέρθηκε λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την περιφερειακή ασφάλεια μεταξύ Ρώσων και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα – φαίνεται να είναι μια ακόμη απόδειξη πως οι δυτικές δυνάμεις πιέζουν κρυφά για πόλεμο με τη Ρωσία παρά τη ρητορική που ζητούσε διπλωματική λύση.

Η φρενίτιδα της πολεμοχαρούς φαίνεται να έχει αναλάβει κάθε αιτιολογημένο διάλογο ή υποχρέωση απέναντι στη διπλωματία και το διεθνές δίκαιο. Η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της πυροδοτούν την υστερία των υποτιθέμενων ρωσικών σχεδίων εισβολής στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν πέταξε στο Κίεβο την Τετάρτη ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πέταξε στο Βερολίνο για να συναντηθεί με Γερμανούς, Βρετανούς και Γάλλους ομολόγους του για να συζητήσουν την ενίσχυση της οικονομικής δυσφορίας στη Ρωσία για την υποτιθέμενη «επιθετικότητά» της. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ήταν έτοιμη να σταματήσει το έργο φυσικού αερίου Nord Stream 2 «αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία».

Οι New York Times ανέφεραν ισχυρισμούς πως η Ρωσία ανακάλεσε το προσωπικό της πρεσβείας της στο Κίεβο και υπέθεσε ότι η κίνηση ήταν προμήνυμα της προσδοκίας της Μόσχας για πόλεμο. Η Ρωσία απέρριψε το δημοσίευμα ως αβάσιμο και είπε ότι το προξενικό της προσωπικό εργάζεται κανονικά στην Ουκρανία. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών φάνηκε επίσης να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς για σχέδιο εισβολής. Λέει ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων εντός των συνόρων της είναι εσωτερική της υπόθεση που δεν απαιτεί εξήγηση. Ακόμη και οι New York Times που προωθούν την αφήγηση της εισβολής παραδέχτηκαν αυτή την εβδομάδα πως οι ισχυρισμοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δεν έχουν υλοποιηθεί.

Η Μόσχα λέει ότι η στρατιωτική συσσώρευση γίνεται στην πραγματικότητα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζονται από στρατιωτικούς συμβούλους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί για ρωσική εισβολή αποτελούν κάλυψη για το καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ρωσικού πληθυσμού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με τις δυνάμεις του Κιέβου από το 2014, όταν η CIA υποκίνησε πραξικόπημα.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή. Το Κρεμλίνο είπε ότι αναμένει μια νομική, γραπτή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις προτάσεις ασφαλείας που παρουσίασε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα σε Αμερικανούς και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Αυτές οι προτάσεις περιελάμβαναν δέσμευση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν την περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά και να αποσύρουν τα υπάρχοντα επιθετικά όπλα από την Ανατολική Ευρώπη.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη απορρίψει προφορικά τις προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας ως «non-starters». Δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο στις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια αφ' υψηλού και προκλητική απόκρουση στις ανησυχίες της Ρωσίας για την απειλητική παρουσία επιθετικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους φαίνεται να ρίχνουν σκόπιμα τις υπαρξιακές ανησυχίες της Ρωσίας στο μακρύ γρασίδι. Η μη άμεση ανταπόκριση στις εγγυήσεις ασφαλείας που η Μόσχα περιέγραψε ρητά την περασμένη εβδομάδα δείχνει πως το μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παίζει απειλητικά με τον χρόνο για να φθείρει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει επικαλεστεί χαζές δικαιολογίες επειδή δεν ανταποκρίνεται στις στρατηγικές προτάσεις ασφάλειας της Ρωσίας λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πρώτα να διαβουλεύονται με άλλους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον διαπιστώνει πως περιορίζεται από την υποχρέωση να αναζητήσει συναίνεση και διαβουλεύσεις. Η Μόσχα λέγεται ότι θα πρέπει να βάλει σε αναμονή τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, ενώ οι ΗΠΑ συνεννοούνται με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Ποιος ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η νεφελώδης διαδικασία;

Περιέργως, δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη για «διαβούλευση» από την Ουάσιγκτον όταν αποφάσισε να αποχωρήσει δραματικά από το Αφγανιστάν πέρυσι. Μετά από 20 χρόνια μάταιου πολέμου, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την ξαφνική στρατιωτική αποχώρηση. Πράγματι, οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για μια πιο αργή απόσυρση αγνοήθηκαν έντονα από την Ουάσιγκτον, η οποία είχε αποφασίσει μονομερώς να κλείσει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Η αντίληψη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται σε συναίνεση και διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ είναι μια παράλογη αυταπάτη. Η Ουάσιγκτον, ως η υποτιθέμενη ηγεμονική δύναμη, αποφασίζει μόνη της πότε να πάει και πότε να μην πάει σε πόλεμο, και οι υποτελείς της στο ΝΑΤΟ στέκονται προσοχή στη γραμμή.

Η στρατιωτικοποίηση στην Ουκρανία καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το έμπιστο βρετανικό μπουλντόγκ τους. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να εντείνει την ώθηση για πόλεμο κατά της Ρωσίας χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως πληρεξούσιο – και χρησιμοποιώντας μια στρεβλή αφήγηση για τη ρωσική επιθετικότητα και εισβολή. Η απόκρουση μιας ιστορικής ύφεσης ασφαλείας με τη Μόσχα συγκαλύπτεται από την πρόσοψη της Ουάσιγκτον που φαίνεται να είναι ιπποτική και ευγενική για να βρεθεί μια συναίνεση με τους συμμάχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail