Θυμωμένοι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται για τα οικονομικά δεινά - Ας πρόσεχαν!

Freepen.gr - Οι Τουρκοκύπριοι, θυμωμένοι για την οικονομική ύφεση και την πολιτική εξάρτηση από την Τουρκία, άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ανέφερε η εφημερίδα Guardian.

Οι υπήκοοι του ψευδοκράτους, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία οικονομικά, υποφέρουν από την πτώση της αξίας της λίρας και την άνοδο των τιμών.

«Η Τουρκία θα πρέπει να κρατήσει τα χέρια της μακριά από την Κύπρο και να πάρει μακριά τη λίρα της» δηλώνει ο Sener Elcil, επικεφαλής της τουρκοκυπριακής Εκπαιδευτικών Ένωσης (KTÖS) και αντίπαλος του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των πολιτικών του στα Κατεχόμενα.

Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν βγει στους δρόμους λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει κάνει πολλούς να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Και ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ αυξάνονται, ανέφερε ο Guardian.

«Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», είπε ο Elcil.

Πριν από πέντε χρόνια, οι δάσκαλοι κέρδιζαν το ισοδύναμο των 1.100 ευρώ (1.245 $) το μήνα ως αρχικό μισθό, ωστόσο σήμερα παίρνουν 350 ευρώ (395 $) λόγω των ζημιών από τη λίρα, είπε ο Elcil στον Guardian.

Η οικονομία του ψευδοκράτους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική Τουρκία, όπου έχει ξεσπάσει χρηματοπιστωτική καταιγίδα αφού η κεντρική της τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 14% από 19% τους τελευταίους τρεις μήνες παρά την άνοδο του πληθωρισμού στο 36,1%. Η λίρα έχει σημειώσει διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης κουραστεί από τη διεθνή απομόνωση και τα πράγματα μόνο θα χειροτερέψουν, είπε ο Elcil.

«Η διαίρεση είναι τόσο κοντά», είπε ο İzzet İzcan, ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου (BKP), μιας από τις τρεις αριστερές ομάδες που έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία αυτού του μήνα.

«Ο Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, είναι η μαριονέτα της Τουρκίας και οι πολιτικές του υπέρ της διχοτόμησης δεν είναι προς τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο İzcan.

«Ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσει κανείς, είναι να πολεμήσουμε όλοι μαζί», είπε ο İzcan στον Guardian.

«Οι εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν πλέον την πραγματική βούληση των απλών Τουρκοκυπρίων. Είναι σαν ένα παιχνίδι που σχεδιάζει και παίζει η Τουρκία», σχολίασε.

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι πολιτικό. Οι οικονομικές μας δυσκολίες είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής κατάστασης, της συνέχισης της στρατιωτικής κατοχής της Τουρκίας στο βορρά μέσω της λίρας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail