Δραματική κατάσταση στην Τουρκία: Οι πολίτες κόβουν τα ψώνια και τραβούν χειρόφρενο στα αυτοκίνητά τους!

Freepen.gr - Πολλοί Τούρκοι αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ψώνια και να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους, δίνοντας βάρος στις προβλέψεις ότι η χώρα εισέρχεται σε απότομη οικονομική ύφεση.

Οι αυτοκινητόδρομοι και τα καταστήματα έχουν γίνει αισθητά πιο ήσυχα αφού ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002 τον περασμένο μήνα, καθιστώντας τον δανεισμό πιο δύσκολο και τα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ανέφερε ο Γενέρ Καραντενίζ τη Δευτέρα σε άρθρο του στην εφημερίδα Dünya.

Μια τεράστια σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σημαίνει πως η Τουρκία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με οικονομική ύφεση, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

«Παρά τις εκπτώσεις σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα στους δρόμους, τα ψώνια έχουν μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Sinan Öncel, επικεφαλής του United Brands Association (BMD), σύμφωνα με την Dünya. Ο αριθμός των τουριστών που αγόραζαν αγαθά είχε επίσης μειωθεί απότομα, είπε.

«Φαίνεται πως οι εν λόγω μειώσεις θα γίνουν πολύ βαθύτερες την επόμενη περίοδο», είπε ο Öncel.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Τουρκίας μειώθηκε στο 68,9 τον Δεκέμβριο, επεκτείνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των ρεκόρ το 2004, αφού η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 36,1%. Η JPMorgan προέβλεψε αυτόν τον μήνα ότι οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών ενδέχεται να φτάσουν το 55% μέχρι το Μάιο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτοξευθεί αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 14% το Δεκέμβριο από 19% τρεις μήνες νωρίτερα για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας και στο δανεισμό από τις τράπεζες. Αλλά οι μειώσεις των επιτοκίων είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, είπε ο Μπρουκς.

«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν σφίξει πολύ απότομα, γεγονός που οδηγεί σε βαθιά ύφεση», είπε.

Ο Öncel δήλωσε πως οι Τούρκοι λιανοπωλητές έβλεπαν μια φυσιολογική πτώση στο εμπόριο τον Ιανουάριο, αλλά οι μειώσεις είναι πολύ πιο έντονες αυτή τη φορά.

Ένα άλμα στις τιμές της βενζίνης σήμαινε ότι πολλοί Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητά τους μόνο για βασικές εργασίες, ανέφερε η Dünya. Η πυκνότητα της κυκλοφορίας μειώθηκε στο μισό σε περίπου 40 τοις εκατό το Σάββατο από 80 τοις εκατό σε μερικές εβδομάδες, ανέφερε. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης έδειξαν σημαντική μείωση της συμφόρησης, ανέφερε η εφημερίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail