Αγωνιά η Τουρκία: «Τα Μνημόνια με τη Λιβύη εξακολουθούν να ισχύουν»

Freepen.gr - Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ότι οι θαλάσσιες και στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την απερχόμενη Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Καλίν είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών.

«Η Άγκυρα έχει παράσχει τις απαραίτητες προτάσεις για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές και οι εκλογές αναβλήθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης της Λιβύης, είτε όσον αφορά την ασφάλεια, την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας είτε την ανοικοδόμηση υποδομών», πρόσθεσε.

Ο Καλίν εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να ανακοινωθεί σύντομα η νέα πολιτική διαδικασία μέσα σε ένα καλό χρονοδιάγραμμα και ένα διαφανή οδικό χάρτη, χωρίς να προκληθεί ένταση ή σύγκρουση, γράφει το libyareview.com.

Σε προγενέστερο χρόνο, ο Καλίν είχε δηλώσει πως η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη θα βοηθήσει στη στήριξη της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα. «Είμαστε εκεί ως δύναμη σταθερότητας και για να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό. Και η προτεραιότητά μας όσον αφορά την ασφάλεια είναι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν τον ενιαίο Λιβυκό Εθνικό Στρατό τους (LNA)», επιβεβαίωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατηγορώντας τηνπως εκμεταλλεύεται τη μεταναστευτική κρίση ως μοχλό άσκησης γεωπολιτικής πίεσης.

«Δυστυχώς, ο κοινός παρονομαστής πολλών από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτή την περιοχή… είναι η γειτονική μας Τουρκία», είπε ο Δένδιας σε συνάντηση στην Αθήνα με τους Υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου, Jean-Yves Le Drian, Sameh Shoukry και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail