Σταμάτησε η πιστοποίηση του Nord Stream 2 - Τι επικαλέστηκε η Μπάερμποκ

facebook.com/abaerbock
Freepen.gr - Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας ανέστειλε την πιστοποίηση του χειριστή Nord Stream 2 λόγω μη συμμόρφωσής του με τον ενεργειακό κανονισμό της ΕΕ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

"Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης λόγω της ύπαρξης σαφών κανονισμών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τον ενεργειακό τομέα για τον διαχωρισμό και άλλα θέματα της δομής [της εταιρείας]", είπε όταν ρωτήθηκε, ποιος οργανισμός αναγνώρισε τη μη συμμόρφωση του έργου με τους κανόνες της ΕΕ, μεταδίδει το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Η Μπάερμποκ είπε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF που μεταδόθηκε την Κυριακή, ότι το έργο "δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό" της ΕΕ μέχρι στιγμής και ότι "δεν μπορεί να εγκριθεί".

Για να ξεκινήσει η άντληση αερίου, ο χειριστής (operator) του Nord Stream 2 πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή. Η πιστοποίηση έχει ανασταλεί, καθώς η εταιρεία Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία πρέπει να εγγράψει θυγατρική στη Γερμανία. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό, η διαδικασία πιστοποίησης έχει παγώσει.

Η συμφωνία που άναψε το πράσινο φως από τον συνασπισμό στη Γερμανία δεν αναφέρει τον Nord Stream 2, τονίζει μόνο την υπεροχή των πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με ενεργειακά έργα. Οι δηλώσεις του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου ήταν μέχρι στιγμής πολύ συγκρατημένες. Είπε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να παραβιάσει τα σύνορα άλλου κράτους, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες. Ως συμπρόεδρος των Πρασίνων, η Μπάερμποκ ζήτησε τα τελευταία χρόνια να σταματήσει το έργο. Επί του παρόντος, ηγείται του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Σολτς. Η κύρια εξωτερική πολιτική πορεία καθορίζεται συνήθως από το γραφείο της Καγκελαρίας και όχι από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Nord Stream 2 είναι ένα εμπορικό έργο, το οποίο υλοποιεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε αμηχανία για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να εξαρτήσουν την τύχη του αγωγού φυσικού αερίου από πολιτικά κίνητρα. Η Ρωσία έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι ποτέ δεν εξόπλισε πολιτικά τους ενεργειακούς πόρους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail