Στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS εντάχθηκε η Αίγυπτος!

Freepen.gr - Αιγύπτιοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν την Τετάρτη την απόφαση της BRICS New Development Bank (NDB) να προσθέσει την Αίγυπτο ως νέο μέλος της, εκφράζοντας την προσδοκία τους για βαθύτερη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών καθώς και των αναδυόμενων οικονομιών στο μέλλον.

Όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, η απόφαση δείχνει ότι η NDB θεωρεί την Αίγυπτο ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο που ενισχύει μια πρωτοποριακή οικονομία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Mohamed Maait.

"Η Αίγυπτος πιστεύει σθεναρά και υποστηρίζει την πολυμέρεια. Η NDB έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες", είπε ο Maait.

Η NDB διαθέτει ισχυρές χρηματοδοτικές δυνατότητες και σχετική τεχνογνωσία που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες και θα ενισχύσει τις προσπάθειές της να αναβαθμίσει τη βάση της υποδομής για την επίτευξη στόχων συνολικής ανάπτυξης, είπε, προσθέτοντας πως η Αίγυπτος ελπίζει να οικοδομήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση με την NDB στα προσεχή χρόνια.

«Το NDB είναι μια νέα πλατφόρμα για την Αίγυπτο για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των BRICS και άλλες αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα των υποδομών και της βιώσιμης ανάπτυξης», είπε.

Η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να προσφέρει πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες επένδυσης και ανάπτυξης σε διάφορους τομείς που εξυπηρετούν αναπτυξιακούς στόχους, συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και καλύπτουν τις αναπτυξιακές τους ανάγκες, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου για Δημοσιονομικές Πολιτικές Ahmed Kjok είπε ότι το υπουργείο επιθυμεί «να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης για να μειώσει το κόστος των χρηματοδοτικών αναγκών αναπτυξιακών έργων, προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη της οικονομικής μεταρρύθμισης και να διατηρηθεί μια ασφαλής οικονομική μονοπάτι".

Η ένταξη στην NDB, η οποία είναι σύμφωνο με το Όραμα της Αιγύπτου 2030 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για αναπτυξιακή συνεργασία και συνεργασίες μεταξύ της Αιγύπτου και των χωρών BRICS, είπε ο Kjok.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, ο Marcos Troyjo, πρόεδρος της NDB, δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Αίγυπτο στην οικογένεια της NDB. Ανυπομονούμε να στηρίξουμε τις επενδυτικές της ανάγκες σε υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη".

Η ιδιότητα μέλους της NDB αρχίζει να ισχύει μόλις η αποδεκτή χώρα ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες της και καταθέσει το έγγραφο προσχώρησης.

Η Αίγυπτος είναι το τέταρτο νέο μέλος που έγινε δεκτό στην NDB, μετά το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουρουγουάη, επεκτείνοντας περαιτέρω την παγκόσμια εμβέλεια της τράπεζας.

Από την ίδρυσή της πριν από έξι χρόνια, η NDB έχει εγκρίνει περίπου 80 έργα για τα μέλη της, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Τα έργα καλύπτουν τομείς όπως οι μεταφορές, η ύδρευση και η αποχέτευση, η καθαρή ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, οι κοινωνικές υποδομές και η αστική ανάπτυξη.

Με έδρα τη Σαγκάη, η NDB ιδρύθηκε από τα κράτη των BRICS, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Η τράπεζα άνοιξε επίσημα τον Ιούλιο του 2015.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail