Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η Συριακή Αεράμυνα κατά την ισραηλινή επίθεση στη Λαττάκεια

FILE PHOTO An Israeli F-16 fighter jet - Αmir Cοhen / Reuters
Freepen.gr - Η Συρία δεν ενεργοποίησε την αεράμυνα της για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση στις 28 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Λαττάκειας, επειδή εκείνη την ώρα ένα αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων προσγειωνόταν στην κοντινή αεροπορική βάση Hmeimim, αποκάλυψε ο Oleg Zhuravlev, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συρία, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση.

Ο Ρώσος αξιωματικός μοιράστηκε επίσης νέες λεπτομέρειες για την ισραηλινή αεροπορική επίθεση, η οποία προκάλεσε μεγάλες υλικές απώλειες σε πλήθος εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λαττάκειας.

«Από τις 04:21 έως τις 04:26, δύο τακτικά μαχητικά F-16 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς να περάσουν τα σύνορα, έπληξαν με τέσσερις κατευθυνόμενους πυραύλους εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λαττάκειας. Ως αποτέλεσμα του ισραηλινού χτυπήματος, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στη λιμενική υποδομή», είπε ο Zhuravlev.

Η ισραηλινή επίθεση δεν είχε μόνο υλικές απώλειες. Σύμφωνα με συριακές φιλοκυβερνητικές πηγές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Τουλάχιστον ένα από τα θύματα ήταν υπάλληλος.

Σύμφωνα με το southfront.org, η απόφαση της Συρίας να μην εμπλέξει τα συστήματα αεράμυνα απέναντι στα μαχητικά του Ισραήλ ήταν υπεύθυνη προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό με φίλια πυρά. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολή να χτυπήσουν στόχους στη συριακή ακτή χρησιμοποίησαν ένα ρωσικό αεροπλάνο πληροφοριών Il-20 ως κάλυψη από την συριακή αεράμυνα. Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν 15 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Αυτή ήταν η δεύτερη ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας και η τρίτη που στόχευε το συριακό έδαφος γενικά το Δεκέμβριο. Στις 7 Δεκεμβρίου, αρκετές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν το λιμάνι της Λαττάκειας. Πολλά κοντέινερ, τα οποία ήταν αποθηκευμένα στο κεντρικό ναυπηγείο του λιμανιού, καταστράφηκαν στην επίθεση. Ωστόσο, δεν υπήρξαν θύματα. Στις 16 Δεκεμβρίου, μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στόχευσε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού. Ο νότιος διάδρομος υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ σκοτώθηκε ένας στρατιωτικός.
 
Αυτές οι επιθέσεις ήταν μέρος της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ «War-Between-Wars», η οποία έχει σκοπό να ωθήσει το Ιράν και τους συμμάχους του έξω από τη Συρία καθώς και να τους εμποδίσει να αναπτύξουν τις επιθετικές τους ικανότητες. Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail