Προδότες του λαού τους: Πράκτορες της ΜΙΤ στη ΒΑ Συρία κελάηδησαν για τη δράση τους

Freepen.gr - Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία συνέλαβαν αρκετούς πράκτορες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η MIT χρησιμοποιεί χρήματα και ναρκωτικά για να στρατολογήσει πληροφοριοδότες στην περιοχή και να τους εγκαταστήσει σε εγκαταστάσεις της Αυτόνομης Διοίκησης, των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των δυνάμεων ασφαλείας σπέρνοντας τον όλεθρο. Γίνονται επιθέσεις εναντίον πολιτικών, κοινωνικών και στρατιωτικών ηγετών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού στο Βόρειο Κουρδιστάν για τις δραστηριότητες της MIT στη βορειοανατολική Συρία.

Το πρακτορείο ANF έχει τη μαρτυρία πέντε στρατολογημένων πρακτόρων που συνελήφθησαν ενώ εργάζονταν σε Dirbêsiyê και Raqqa. Ο Rami Sami Abdal κατάγεται από τη Serêkaniyê και εργαζόταν ως οδηγός ταξί πριν από την κατοχή. Μετά την εισβολή, κατέφυγε με την οικογένειά του στη Χάσακα. Ήταν στους SDF για πέντε μήνες. Αργότερα μετακόμισε στο Dirbêsiyê και εργάστηκε ξανά ως οδηγός ταξί. Εκεί έγινε διευθυντής περιοχής της MIT. Ο Abdal δηλώνει ότι προσλήφθηκε από δύο άτομα που ονομάζονταν Lulu και Enes. Το πραγματικό όνομα του Lulu είναι Khaled Bedi al-Sofi και ο Enes ήταν γνωστός του. Ζήτησαν από τον Abdal να κινηματογραφήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, για τις οποίες θα λάμβανε χρήματα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Abdal, συμμορφώθηκε με αυτό το αίτημα και έλαβε 150.000 συριακές λίρες, περίπου πενήντα δολάρια. Συνεχίζει λέγοντας: «Λίγο αργότερα ο Ενές μου έστειλε μια φωτογραφία. Στη φωτογραφία ήταν το μέλος των SDF Abdo. Ο Ενές ήθελε να τον σκοτώσω. Μετά τον Ενές, επικοινώνησε μαζί μου και ο Abdurrahman Celud al-Khalaf al-Enkash, με το παρατσούκλι Abu Celud. Ήταν επίσης από τη Serêkaniyê και ήθελε να επικοινωνήσω με τη Hamude Hamza. Αφού μίλησα με τον Hamude, του έστειλα μια φωτογραφία ενός οχήματος και είπα ότι ήταν αυτοκίνητο στρατιωτικού αξιωματικού. Ο Χαμούντε είπε πως μου έστελνε έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να επιτεθώ στο όχημα. Μετά, μου έστειλε 15.000 $. Στη συνέχεια μίλησα με τον ξάδερφό μου, Ισμαήλ Ιμπραήμ, ο οποίος εργάζεται για την Τουρκική Μυστική Υπηρεσία. Του έστειλα και φωτογραφίες από εγκαταστάσεις της περιοχής. Για αυτό έλαβα 300.000 συριακές λίρες (περίπου 100 δολάρια).

Ο Rami Sami Abdal εξηγεί γιατί προσλήφθηκε ως πράκτορας: «Ήμουν πολύ με τον Davud από το Dirbêsiyê. Κάναμε ναρκωτικά και οι δύο. Για να μπορέσει να αγοράσει ναρκωτικά, ο Νταβούντ άρχισε να συνεργάζεται και μαζί τους. Τα μέλη του FSA στη Serêkaniyê γνώριζαν ότι έπαιρνα ναρκωτικά. Με στρατολόγησαν χρησιμοποιώντας αυτό».

Ο Davud Baas al-Wadi λέει ότι ο Abdal τον στρατολόγησε ως πράκτορα: «Διατηρούσε επαφή με τη MIT. Γυρίσαμε μαζί στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και τις στείλαμε. Ο Ραμί μου έδωσε 150.000 συριακές λίρες γι' αυτό. Λυπάμαι που ενήργησα ως πράκτορας εναντίον του λαού μου».

Ο Leys Enes al-Medfe κατάγεται από τη Ράκα και του έχει ανατεθεί από τη MIT να προκαλέσει τον όλεθρο στην περιοχή. Συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 13 Νοεμβρίου 2021. Ο ίδιος ομολόγησε: «Δημιουργήθηκε μια ομάδα συνομιλιών στην οποία συμμετείχε και ο πράκτορας Hüseyin Ali Yunus. Αυτό το άτομο ήταν υπεύθυνο για μένα. Μου ζήτησε να κάνω ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο για τον FSA. Έπρεπε επίσης να γυρίσω κάποια μέρη στην πόλη. Πρώτα δημιούργησα το φυλλάδιο και παρατήρησα τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία. Είχε επιρροή και είπα πως θα συνεχίσω τη δουλειά. Επικοινώνησα με ένα άτομο με το όνομα Ümran Halef al-Casim. Ο Ümran βρίσκεται τώρα στην Τουρκία. Ο Χουσεΐν ήρθε κοντά μου με ένα λευκό Mazda. Την επόμενη μέρα γυρίσαμε στο κέντρο της πόλης μέχρι την πλατεία Naim. Ο Ümran δημοσίευσε τις ηχογραφήσεις και το φυλλάδιο στη σελίδα του Facebook, Ukhuat Al Saarut».

Ο αδερφός του, Hasan Ali Yunus κατέθεσε: «Γνώρισα τον Ümran Halef al-Casim πριν από ένα χρόνο. Ερχόταν συχνά στο σπίτι μας. Κάποτε ήθελε το τηλέφωνό μου και φωτογράφισε μια μπροσούρα που είχε τυπώσει η τουρκική μυστική υπηρεσία για τη Ράκα. Ο Ümran μου έδωσε μια κάρτα μνήμης με ηχογραφήσεις από ομάδες όπως το ISIS και το FSA. Είπε να του στείλω τις ηχογραφήσεις όταν πάει στην Τουρκία. Το έκανα μέσω Whatsapp.

Μετανιώνω για αυτό που έκανα. Συνειδητοποίησα ότι, ως πράκτορας, έβλαψα την περιοχή. Η σταθερότητα της περιοχής καταστρέφεται. Το τουρκικό κράτος θέλει να προκαλέσει κρίση στην περιοχή και χρησιμοποιεί τους νέους για αυτό».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail