Μεγάλες ουρές από τους Τούρκους για να αγοράσουν φθηνό ψωμί

Freepen.gr - Κάτω από έναν βαρύ χειμωνιάτικο ουρανό, η ζοφερή σιωπηλή ουρά των ανθρώπων απλώνεται στη γωνία από το περίπτερο του Μπαϊράμ Ντουμάν, το οποίο προσφέρει ψωμί με έκπτωση για τους Κωνσταντινούπολης που πλήττονται από την οικονομική δυσφορία της Τουρκίας.

Τα καταστήματα «Halk Ekmek» («Λαϊκό Ψωμί») προσφέρουν φθηνότερο ψωμί για τους φτωχούς από το 1978, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως, καθώς οι τιμές στα καθημερινά είδη εκτινάσσονται στα ύψη καθώς η Τουρκία βιώνει μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών ενώ ο Ντουμάν αναφέρει ότι οι ουρές είναι ιδιαίτερα μεγάλες φέτος.

«Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά στα αρτοποιεία. Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται», λέει ο 50χρονος.

Οι ουρές είναι ανησυχητικό θέαμα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μειώνοντας τα επιτόκια.

Όπως είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, η λύση του Ερντογάν δε λειτουργεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία πολλοί Τούρκοι αρχίζουν να αμφισβητούν, οι τιμές τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 21 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτό το ποσοστό θα διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές του επόμενου έτους λόγω της απότομης υποτίμησης της λίρας, που καθιστά τις εισαγωγές πολύ πιο ακριβές.

Αλλά οι υψηλότερες τιμές εμφανίζονται ήδη στα τουρκικά καταστήματα, όπου τα βασικά προϊόντα όπως το ηλιέλαιο, τα αυγά και το βούτυρο κοστίζουν περίπου διπλάσια από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, την οποία διοικεί ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης Ekrem İmamoğlu, ότι πολιτικοποιεί τις ουρές ψωμιού ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του 2023.

Μια εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι ο İmamoğlu έπαιζε ένα «βρώμικο παιχνίδι» κλείνοντας πολλά από τα καταστήματα ψωμιού με έκπτωση, κάνοντας τις ουρές να μεγαλώνουν στα υπάρχοντα.

Η Πόλη αντιτείνει ότι φτιάχνει στην πραγματικότητα περισσότερες φραντζόλες ψωμί με έκπτωση από ποτέ, πουλώντας τις επιπλέον σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, οι ουρές στα περίπτερα είναι μεγάλες και σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Αφού περίμεναν με υπομονετική σιωπή κάτω από τη βροχή για περίπου 10 λεπτά, οι περισσότεροι πελάτες του Ντουμάν φεύγουν με τέσσερα ή πέντε καρβέλια ψωμί σε διάφανες πλαστικές σακούλες.

Κρυμμένοι κάτω από κουκούλες και ομπρέλες, λίγοι θέλουν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους για το τι τους έφερε στους κρύους δρόμους αναζητώντας το φθηνότερο ψωμί της Τουρκίας.

Τα καρβέλια πωλούνται για 1,25 λίρες (10 σεντς ΗΠΑ), περίπου οι μισές τιμές από τα περισσότερα κανονικά ψωμιά.

Οι οικονομίες μπορεί να φαίνονται πενιχρές - περίπου 25 σεντς για πέντε ψωμιά - αλλά αθροίζονται σε μια χώρα όπου πάνω από το 40 τοις εκατό των ανθρώπων βγάζουν τον επίσημο κατώτατο μισθό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail