Ο Ζελένσκι ανοίγει το δρόμο για να εδρεύουν μόνιμα και νόμιμα ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία

Photo: brookings.edu
Η Verkhovna Rada της Ουκρανίας (Μονομελές Κοινοβούλιο) ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις ξένες δυνάμεις στο έδαφός της να συμμετέχουν σε πολυεθνικές ασκήσεις το 2022. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση την Τρίτη και υποστηρίχθηκε από 318 βουλευτές (από τις συνολικά 423 έδρες), ξεπερνώντας κατά πολύ το απαιτούμενο ελάχιστο των 226 ψήφων.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - http://infobrics.org/post/34838 / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε από τη Rada να εγκρίνει την απόφασή του να επιτρέψει σε ξένες δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις το 2022. Ειδικότερα, πρόκειται για τις πολυεθνικές ασκήσεις United Efforts, τις ασκήσεις Ουκρανίας-Αμερικανικής Rapid Trident, την Ουκρανο-Βρετανική Cossack Mace, την πολυεθνική Light Avalanche, την Ουκρανο-Πολωνική Silver Sabre, την Ουκρανο-Αμερικανική Sea Breeze, την Ukrainian-Romanian Riverine, την πολυεθνική άσκηση Maple Arch και την πολυεθνική άσκηση Viking.

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, η λειτουργία οποιουδήποτε στρατιωτικού σχηματισμού δεν προβλέπεται από το νόμο και ως εκ τούτου απαγορεύεται στην επικράτεια της χώρας. Επίσης, η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών βάσεων δεν επιτρέπεται στην Ουκρανία, επομένως, ξένα στρατεύματα επιτρέπεται μόνο κάθε φορά να εισέρχονται στη χώρα με ειδικό νόμο.

Η αλλαγή του ουκρανικού νόμου έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε την 17η ετήσια μεγάλη συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, όπου τόνισε πως δεν είναι η Ρωσία που κατασκευάζει στρατιωτικές βάσεις ή τοποθετεί πυραύλους στα σύνορα των ΗΠΑ, αλλά είναι οι ΗΠΑ με τους πυραύλους τους που «έρχονται στο σπίτι μας, είναι στο κατώφλι του σπιτιού μας». Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ αθέτησε την υπόσχεσή του του 1990 να μην επεκτείνει το μπλοκ προς τα ανατολικά προς τα σύνορα της Ρωσίας.

Ακόμα κι αν η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το Κίεβο σίγουρα επιθυμεί απελπισμένα να γίνει δεκτό στο Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη στο ΝΑΤΟ και εφαρμόζει πιστά τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Ευρώπη. Με αυτό, το δεύτερο τμήμα CIS του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το 2021, επτά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του Κιέβου και των μελών του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν στο ουκρανικό έδαφος. Εννέα ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν το 2022 και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού που θα συμμετέχει σε αυτές σχεδόν θα διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021 – σε 64.000. Ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων θα υπερτριπλασιαστεί – σε 361, και των πολεμικών πλοίων σχεδόν 4 φορές – σε 256.

«Η κλίμακα, το εδαφικό εύρος και η διάρκεια των κοινών ασκήσεων μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών του ΝΑΤΟ αυξάνονται... Όλες οι ασκήσεις συνδέονται με μια ενιαία ιδέα και έχουν αντιρωσικό προσανατολισμό», τόνισε το Δεύτερο Τμήμα της CIS.

Την Πέμπτη, ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ένιωσε την ανάγκη να επαναλάβει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιβάλει «τεράστιες κυρώσεις» στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν έχει σχέδια να κάνει. Ωστόσο, ακόμη πιο προκλητικά, ο αξιωματούχος τόνισε την αύξηση της αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Εμείς και οι σύμμαχοί μας είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε σοβαρή ζημιά στην οικονομία της Ρωσίας και να επιφέρουμε ακριβώς αυτό που λέει πως δε θέλει: περισσότερες δυνατότητες του ΝΑΤΟ, όχι λιγότερες, και πιο κοντά [γεωγραφικά] στη Ρωσία, όχι πιο μακριά».

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να περιορίσουν τις κλιμακώσεις με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά μάλλον σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προκλήσεις και τις εντάσεις υποσχόμενοι περισσότερη πίεση στα σύνορα του Ευρασιατικού Γίγαντα.

Η γερμανική εφημερίδα Welt επικαλέστηκε μια ανώνυμη ανώτερη πηγή του ΝΑΤΟ που ισχυρίζεται πως το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τη μαχητική ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης λόγω των υποτιθέμενων ενεργειών της Ρωσίας.

«Πριν ο ρωσικός στρατός αυξηθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ απάντησε με το πρώτο συγκεκριμένο στρατιωτικό μέτρο και αύξησε την ετοιμότητα για 40.000 δυνάμεις ταχείας αντίδρασης», είπε η πηγή.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ εισβάλλει στα σύνορα της Ρωσίας και όχι το αντίστροφο, ξεδιάντροπα δεν διαψεύδεται καν από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ, αλλά τονίζεται με μια αίσθηση υπερηφάνειας. Η αύξηση της ετοιμότητας μάχης των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία που υποδέχεται ξένα στρατεύματα στο έδαφός της κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι μέρος του συνεχιζόμενου υβριδικού πολέμου εναντίον της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ επιχειρεί να πιέσει τη Μόσχα πριν από την επικείμενη προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο ηγετών. Είναι επίσης πιθανό ότι ο Μπάιντεν θα εργαλειοποιήσει αυτήν την αλλαγή του ουκρανικού νόμου για να τοποθετήσει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα ακριβώς στα σύνορα με τη Ρωσία για να συνεχίσουν την εκστρατεία πίεσης που στοχεύει να περιορίσει τη ρωσική επιρροή και να ανταγωνιστεί για την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail