Η Μόσχα βάζει τα αυγά της σε πολλά καλάθια - Χτίζει δεσμούς με την κυβέρνηση της Τρίπολης πριν τις εκλογές

Αντιπροσωπεία του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου επισκέφθηκε την Τρίπολη στις 10 Νοεμβρίου. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον αρχηγό του επιτελείου του λιβυκού στρατού που ελέγχεται από το Προεδρικό Συμβούλιο, Αντιστράτηγο Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ, και άλλους ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων που δρουν στο δυτική Λιβύη.

Κιρίλ Σεμένοφ - al-monitor.com / Παρουσίαση - σύνοψης Freepen.gr

Ο στρατηγός Αλεξέι Κιμ, αναπληρωτής αρχιστράτηγος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε πως έφτασε στην Τρίπολη «για να ανανεώσει και να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις», καθώς και «για να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα για συνεργασία και υποστήριξη του λιβυκού στρατού».

Ο Χαντάντ, με τη σειρά του, τόνισε «το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» και «το ρόλο των ρωσικών δυνάμεων στην αποκατάσταση του λιβυκού στρατού».

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ένωση των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης εξακολουθούν να είναι διχασμένες. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Muhammad Menfi, η διοίκηση του ισχύει μόνο για τους ένοπλους σχηματισμούς στα δυτικά της χώρας. Αυτές οι δυνάμεις πολέμησαν εναντίον του διοικητή του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, και απέκρουσαν την επίθεσή του στην Τρίπολη το 2019-2020. Ο ίδιος ο Χαφτάρ αρνείται να υπακούσει στις εντολές του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου και του αρχηγού του επιτελείου του, Χαντάντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής ζώνης κατά τις μάχες για την Τρίπολη.

Αυτή τη στιγμή, ο LNA είναι ένας ανεξάρτητος στρατός στα ανατολικά και νότια της χώρας, ενώ τα δυτικά της Λιβύης ελέγχονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Προεδρικού Συμβουλίου. Παρά τις δηλώσεις για την ανάγκη ένταξής τους, δεν έχουν γίνει πρακτικά βήματα. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Ρώσοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της νέας σύνθεσης του Προεδρικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Menfi, και της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), υπό την προεδρία του Abdulhamid Dbeibah. 

Ωστόσο, μια νέα στιγμή στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τρίπολης ήταν η αναγνώριση από τη Ρωσία εκείνων των στρατιωτικών σχηματισμών που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Προεδρικού Συμβουλίου στη δυτική Λιβύη. Αυτές οι δυνάμεις ήταν που πολέμησαν εναντίον του Χαφτάρ. 

Όμως ο Χαφτάρ αναγκάζεται τώρα να μοιραστεί τον ρόλο του στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τον Χαντάντ.

Ο Χαφτάρ και ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι (γιος του Μοαμάρ Καντάφι), που θεωρούνταν φαβορί της Ρωσίας, έχουν υποβάλει αίτηση και οι δύο ως υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Μόσχα δε βιάζεται να εκφράσει την ανοιχτή της υποστήριξη σε κάθε υποψήφιο.

Μάλιστα, υπάρχει σκεπτικισμός στη Ρωσία για τη στήριξη του νεότερου Καντάφι στους Λίβυους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ , ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Μέση Ανατολή, ο Καντάφι υποστηρίζεται μόνο από «ορισμένες φυλές σε ορισμένες περιοχές της χώρας». Ωστόσο, η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να διατηρεί επαφές μαζί του, ελπίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός εξισορροπητής ή σπόιλερ στις εκλογές και στο μέλλον να παίξει επίσης προς το συμφέρον της Μόσχας.

Πολλοί άλλοι πιθανοί προεδρικοί υποψήφιοι είναι αποδεκτοί από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Agila Saleh, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην κυβέρνηση του Sarraj, Ahmed Maiteeq, με τον οποίο η ρωσική πλευρά έχει αναπτύξει εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό ισχύει και για τους σημερινούς μεταβατικούς ηγέτες της χώρας — τον Menfi και τον Dbeibah. Έτσι, η Ρωσία επιδιώκει να βάλει τα αυγά της σε διαφορετικά καλάθια.

Πιθανώς η πιο άβολη φιγούρα για τη Ρωσία είναι ο Fathi Bashagha, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του GNA. Ωστόσο, ο Μπασάγκα έψαχνε ευκαιρίες για να δημιουργήσει στενότερες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Λιβύων πολιτικών.

Η Μόσχα πιθανότατα συνειδητοποιεί επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το τρέχον Προεδρικό Συμβούλιο και το GNA για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανώς πολύ περισσότερο από έναν ή δύο μήνες, εάν αναβληθούν οι εκλογές του Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, η Ρωσία συνεργάζεται ενεργά με τις σημερινές μεταβατικές αρχές της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Οκτωβρίου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια «κοινή επιτροπή Λιβύης-Ρωσίας», η οποία θα ασχολείται με την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Από τη Λιβύη, συμπρόεδρος ορίστηκε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Μοχάμεντ Αούν, ενώ από τη Ρωσία στην επιτροπή τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Με τη σειρά της, η ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Tatneft επανέλαβε τις γεωλογικές έρευνες στη Λιβύη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου TASS στις 15 Οκτωβρίου.

Τώρα, σύμφωνα με τον Nail Maganov, Γενικό Διευθυντή της Tatneft, η εταιρεία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει πλήρως την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και για αυτό η Tatneft σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.

Επίσης, η ρωσική Gazprom EP International επανέλαβε την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη ως μέρος ενός κοινού έργου με την Wintershall Dea το φθινόπωρο του 2020.

Έτσι, η δραστηριότητα των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων Ρώσων ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην προστασία των ρωσικών παραχωρήσεων ή στην εκπαίδευση λιβυκών φρουρών ασφαλείας.

Επιπλέον, οι επαφές του ρωσικού στρατού τόσο με τις δομές του Χαφτάρ όσο και με εκπροσώπους του γενικού επιτελείου στην Τρίπολη ενδέχεται να επιτρέψουν στη Μόσχα να δημιουργήσει τις δικές της στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα έχει αρχικά στόχο τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης του λιβυκού στρατού και την ενσωμάτωση όλων των ένοπλων ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη σε έναν ενιαίο στρατό. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο πιθανός συντονισμός Ρωσίας και Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση για να διατηρήσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στη χώρα αυτή, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail