Η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να πάρει θέση για τη σύγκρουση Ρωσίας κι Ουκρανίας - Αναλυτές

Αlbertο ΡΙΖΖΟLI - ΑFΡ
Freepen.gr - Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της διπλωματικής εξισορρόπησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το Σάββατο το Radio France Internationale (RFI).

Η Τουρκία διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Ωστόσο, η πρόσφατη περίοδος εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς αναγκάζει τη χώρα να πάρει θέση, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει τις μακροχρόνιες πολιτικές εξισορρόπησης.

«Η Τουρκία έχει αναπτύξει στενή σχέση με τη Ρωσία σε διάφορες τοποθεσίες και γειτονιές της Τουρκίας», δήλωσε στο RFI ο Mustafa Aydın, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. «Αλλά η Ουκρανία ήταν πάντα, από την ανεξαρτησία της, ένας από τους πιο στενούς, ας πούμε, φίλους και συμμάχους της Τουρκίας, και τα τελευταία χρόνια έχει διακλαδωθεί στην πτυχή της ασφάλειας. (Έτσι) εάν υπάρξει σύγκρουση εκεί, η Τουρκία θα ήταν πολύ δύσκολο να μην πάρει μέρος».

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια μετρημένη και διπλωματική προσέγγιση στις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να προσφέρεται να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση. Η προσφορά απορρίφθηκε από τη Μόσχα.

Η Τουρκία πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar στην Ουκρανία, καθώς και σχεδιάζει να ξεκινήσει την κοινή παραγωγή του drone για να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Κίεβο. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πρόσφατα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω κριτική από τη Μόσχα.

«Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναγκάζει την Τουρκία να πάρει θέση», ανέφερε ο Hüseyin Bağcı, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στην Άγκυρα, σύμφωνα με το RFI.

«Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία χρησιμοποιεί την κλασική πολιτική του δέκατου ένατου αιώνα για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και των δύο πλευρών με τις δηλώσεις της», πρόσθεσε ο Bağcı.

Ο Zaur Gasimov από το Πανεπιστήμιο της Βόννης είπε στο RFI ότι η Μόσχα δε θέλει να τεντώσει τους στενούς δεσμούς της με την Άγκυρα αφού έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ.

«Για τη Ρωσία, είναι προτεραιότητα να εμβαθύνει τις ρήξεις εντός της κοινότητας του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον Gasimov. «Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τη Ρωσία, και εμβαθύνοντας την επαφή της με την Άγκυρα, η Ρωσία βαθαίνει τις ρήξεις εντός του ΝΑΤΟ. Και την ικανότητά της να αντισταθμίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην Αμερική και το ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Δεδομένου ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και τη συνεργασία σε περιοχές σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, η Άγκυρα ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ζητήσει φόρο εάν συμπαραταχθεί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση για την Ουκρανία, ανέφερε το RFI.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail