Αν η Ρωσία δεν μπλοφάρει, τότε τι υπάρχει στα χαρτιά;

REUTERS/Kremlin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστός ως στρατηγικός σκακιστής. Φαίνεται ότι ο κόσμος θα δει ποιες είναι οι ικανότητές του στο πόκερ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν μπλοφάρει σχετικά με τις κατηγορηματικές της απαιτήσεις ασφάλειας ενόψει των διαπραγματεύσεων ανώτατου επιπέδου με τους Αμερικανούς ομολόγους της στη Γενεύη. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα πως η Ρωσία θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή, υποδεικνύοντας ότι ο χρόνος για αόριστους συμβιβασμούς έχει τελειώσει.

Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ιστορία έχει αποδείξει επαρκώς ότι τα λόγια και οι υποσχέσεις είναι αναλώσιμα όταν πρόκειται για ηγέτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που δίνουν διαβεβαιώσεις στη Ρωσία για μη επίθεση. Τρεις δεκαετίες μιλιταρισμού του ΝΑΤΟ που καταπατούσε τα σύνορα της Ρωσίας αποτελούν αρκετή απόδειξη.

Στο εξής, θα πρέπει να υπάρχουν νομικά δεσμευτικοί κανόνες για τη διαχείριση της ασφάλειας. Αυτό εξακολουθεί να μην εγγυάται την τήρηση. Αρκετές συνθήκες ελέγχου των όπλων έχουν καταργηθεί από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, ένα νομικό πλαίσιο αποτελεί βασική προϋπόθεση. Ωστόσο, μετά από αυτό, πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος εναλλακτικός μηχανισμός προειδοποίησης για την επιβολή των κανόνων.

Τα αιτήματα που προβάλλει η Μόσχα ορίζουν ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παύει κάθε επέκταση προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία. Δεύτερον, οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν τα όπλα κρούσης που έχουν τοποθετηθεί στην Ανατολική Ευρώπη, όπως αυτά στην Πολωνία και τη Ρουμανία ή οποιαδήποτε άλλα έχουν προγραμματιστεί να τοποθετηθούν στα κράτη της Βαλτικής.

Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου καθώς και τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με Ρώσους αξιωματούχους στις 12 Ιανουαρίου δείχνει πως η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν καταγράψει τη σοβαρότητα των ανησυχιών της Μόσχας. Αυτές οι ανησυχίες σιγοβράζουν εδώ και χρόνια σχετικά με την αδυσώπητη επέκταση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά οι πρόσφατες εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία κατηγορήθηκε αβάσιμα ότι σχεδίαζε να εισβάλει, έκαναν την υπομονή της Μόσχας να βράσει.

Όπως το βλέπει η Ρωσία, είναι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ που έχουν δημιουργήσει την επικίνδυνη αστάθεια και τον κίνδυνο πολέμου από την απερίσκεπτη στρατιωτική τους συσσώρευση στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ουκρανία.

Η άμεση απάντηση στις συνομιλίες στη Γενεύη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σηματοδοτεί σίγουρα μια αλλαγή στάσης. Για χρόνια, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τις νουθεσίες της Ρωσίας. Είναι απίστευτο ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία για σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Τώρα ξαφνικά, φαίνεται, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δίνουν επιτέλους προσοχή. Ωστόσο, τα σημάδια δείχνουν ότι οι δυτικές δυνάμεις παραμένουν ανίκανες να κατανοήσουν τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη απορρίψει αγέρωχα τις ρωσικές κόκκινες γραμμές για τον αποκλεισμό της περαιτέρω επέκτασης προς την Ανατολή.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ότι οι ΗΠΑ δε θα λάβουν καμία απόφαση χωρίς τη συμβολή άλλων συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει πως η αρχική απάντηση της Ουάσιγκτον στη Ρωσία θα περιοριστεί από τις αντιρωσικές, παράλογες απόψεις της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και του αδέσμευτου καθεστώτος του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας φέρεται να είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα περιλαμβάνουν «τίποτα για τους συμμάχους και τους εταίρους μας χωρίς τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας… Η προσέγγιση του Προέδρου Μπάιντεν για την Ουκρανία ήταν σαφής και συνεπής: ενώστε τη συμμαχία πίσω από δύο τροχιές – αποτροπή και διπλωματία. Είμαστε ενωμένοι ως συμμαχία για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία εάν προχωρήσει στην Ουκρανία».

Με άλλα λόγια, τα σημάδια είναι πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην το έχει καταλάβει. Βασικά, επιμένει στην αλαζονική αυταπάτη της μονομερούς και ρωσοφοβίας απέναντι στη Ρωσία.

Γι' αυτό η Μόσχα γνωρίζει πως πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει το διακύβευμα σε επίπεδο που ισοδυναμεί με άμεση υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ. Μόνο σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση θα γίνει κατανοητή η γλώσσα ανησυχίας για την ασφάλεια. Αυτό εννοείται όταν η Ρωσία λέει ότι δεν μπλοφάρει και πως είναι διαθέσιμη μια σειρά στρατιωτικών-τεχνικών επιλογών.


Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι επιλογές;

Ο Ράντι Μάρτιν, αναλυτής με έδρα τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι η Μόσχα θα βάλει επειγόντως την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στο κεφάλι της Ουάσιγκτον για να αφυπνίσει τους αδιάκριτους Αμερικανούς στην πραγματικότητα του πόσο μακριά έχουν παρασυρθεί οι μηχανορραφίες τους.

«Η Ρωσία έχει ορίσει τι απαιτεί για τη ζωτική εθνική της ασφάλεια. Η Ρωσία θα εξηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τι απαιτεί και θα περιμένει μια νομική συμφωνία. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα είναι δυσοίωνο για τη Δύση. Εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν κινηθούν γρήγορα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια που προσδοκά η Ρωσία, τότε η Μόσχα θα κινηθεί με πρόσφορο τρόπο για να τους βάλει ένα πυρηνικό στιλέτο στο λαιμό. Θα περιλαμβάνει υποβρύχια τακτικά πυρηνικά όπλα με δυνατότητες κρούσης μέσα σε δευτερόλεπτα, πυραύλους κρουζ μέσα σε λίγα λεπτά, εξάλειψη της δυτικής διαστημικής άμυνας και ηλεκτρονικό πόλεμο που καθιστά τη ναυτική άμυνα και την αεράμυνα άχρηστες».

Φαίνεται σημαντικό ότι τον περασμένο μήνα η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία έναν αντιδορυφορικό πύραυλο. Ήταν ένα σοκ για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Προφανώς, ήταν μια επίδειξη του τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία στους αμερικανικούς αμυντικούς δορυφόρους που θα καθιστούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ανυπεράσπιστες.

Ο Αμερικανός σχολιαστής Τζον Ρέιτσελ λέει πως η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει τα πυραυλικά της συστήματα στην υποτιθέμενη αυλή του θείου Σαμ.

«Οι υπερηχητικές πύραυλοι κρουζ στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα μπορεί να τραβήξουν την προσοχή κάποιου για τα κοκτέιλ στο DC», παρατηρεί ψυχρά.

Η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων από τη Ρωσία της δίνει υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τελευταία κίνηση ακολουθεί το προηγούμενο των ΗΠΑ να τοποθετήσουν συστήματα βαλλιστικών πυραύλων στην Ανατολική Ευρώπη που να μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να χτυπήσουν τη Μόσχα. Επομένως, το να βάλει η Ρωσία όπλα κρούσης που μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να εξαλείψουν την Ουάσιγκτον δεν είναι αδικαιολόγητη επιθετικότητα. Μάλλον επαναπροσδιορίζει την ισορροπία του τρόμου που οι εφησυχασμένοι Αμερικανοί ηγεμόνες έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι μόνοι τους έχουν το μονοπώλιο να ασκούν.

Ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο. Οι επικείμενες συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας διαμορφώνονται έτσι ώστε να μη μοιάζουν με άλλες. Η Ρωσία έχει φτάσει σε ένα κατώφλι μισαλλοδοξίας για περαιτέρω αμερικανική διπροσωπία και κενές διαβεβαιώσεις. Εάν δεν παραχθούν εκτεταμένες εγγυήσεις ασφαλείας, τότε η επόμενη κίνηση είναι η Ρωσία να καταθέσει ορισμένα σοβαρά στρατιωτικά χαρτιά στο τραπέζι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστός ως στρατηγικός σκακιστής. Φαίνεται ότι ο κόσμος θα δει ποιες είναι οι ικανότητές του στο πόκερ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail