Πούτιν σε προβοκατόρικη ερώτηση: Νομίζετε ότι θα αφήσω τη Ρωσία να γίνει Γιουγκοσλαβία;

Freepen.gr -
Σε μια συνάντηση με το Συμβούλιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπήκε σε διαμάχη με το μέλος του Συμβουλίου, σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ. Η αναφορά για τη συνάντηση δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σοκούροφ επεσήμανε μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τις διεθνικές συγκρούσεις, τις εδαφικές διεκδικήσεις και την τύχη των λαών της. Συγκεκριμένα, ο Σοκούροφ προτείνει να δοθεί προσοχή σε εκείνους τους λαούς που δεν ήθελαν να ζήσουν μέσα στη δομή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την ομιλία του Σοκούροφ ένα μανιφέστο φτιαγμένο από φόβους.

"Πώς ξέρεις ποιος θέλει να ζήσει μαζί μας και ποιος όχι; (...) Θέλετε να επαναληφθεί η μοίρα της Γιουγκοσλαβίας στο έδαφός μας;" υποστήριξε ο Πούτιν.

Είπε στον σκηνοθέτη πως τον αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό, αλλά του ζήτησε να επαληθεύσει τις πληροφορίες πριν τις πει δημόσια, γιατί ήταν απαράδεκτο ακόμη και για ένα τόσο εξέχον δημόσιο πρόσωπο όπως ο Αλεξάντερ Σοκούροφ να μιλήσει επιφανειακά για αυτό το θέμα για ολόκληρο το έθνος.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι η αιματηρή περίοδος της δεκαετίας του 1990 έδειξε πώς όλα θα μπορούσαν να τελειώσουν.

"Σας διαβεβαιώνω, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Έχουμε κάνει πολλά για να ξεφύγουμε από αυτήν την επικίνδυνη γραμμή. Μην μας απωθήσετε. Ενδιαφέρεται ο ρωσικός λαός για τη διάλυση και τον διαμελισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας; Θα είναι τότε Ρωσία; Θέλεις να μας μετατρέψεις σε Μοσχοβία;». αναρωτήθηκε ο Πούτιν.

Σε απάντηση, ο Σοκούροφ είπε πως πρότεινε απλώς να σκεφτεί τα προβλήματα που έθιξε στην ομιλία του. Ο Πούτιν απάντησε ότι κανείς δεν ήταν ενάντια στο να σκεφτόμαστε αυτά τα θέματα, αλλά θα έπρεπε να τα είχε σκεφτεί πρώτα πριν τα πει.

"Ελάτε να με συναντήσετε, δεν έχουμε δει ο ένας τον άλλον για πολύ καιρό. (...) Μην θυμώνετε, αλλά αυτά είναι σοβαρά πράγματα. Μπορείτε να προσβάλετε κάποιον", είπε ο Πούτιν στον Σοκούροφ.

Ο σκηνοθέτης Alexander Sokurov αργότερα μετάνιωσε που μπήκε σε πολεμική με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στο News.ru, ο Σοκούροφ είπε επίσης ότι ήταν αναστατωμένος και τώρα πιστεύει πως δεν έπρεπε να μιλήσει στη συνάντηση, επειδή η διαφωνία που προέκυψε προκάλεσε μόνο εκνευρισμό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail