Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέφτουν κάτω από 800 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα

anita_starzycka / pixabay
Freepen.gr - Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν κάτω από τα 800 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία υποχώρησαν στα 796 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα ή στα 68 ευρώ ανά MWh.

Από την αρχή της συνεδρίασης η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε περισσότερο από 22%. Σε σύγκριση με το υψηλότερο όλων των εποχών που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σχεδόν τρεις φορές.

Στις 21 Δεκεμβρίου, η τιμή ανταλλαγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για πρώτη φορά στην ιστορία εν μέσω του επερχόμενου ψυχρού κύματος και των ασυνήθιστα χαμηλών αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές υπόγειες αποθήκες αερίου. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, η τιμή μειώθηκε εν μέσω της επανέναρξης της παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και της είδησης ότι ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά ένα τρίτο.

Στις 29 Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, ανακοίνωσε ότι η πλήρωση της δεύτερης σειράς του Nord Stream 2 με αέριο είχε ολοκληρωθεί και πως ο αγωγός φυσικού αερίου είναι πλήρως έτοιμος για λειτουργία.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόμβο TTF είναι ασταθείς λόγω του κερδοσκοπικού παράγοντα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τιμή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Gazprom, η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου βάσει συμβάσεων το 2021 θα είναι 280 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

* πληροφορίες ΤΑΣΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail