Η Λιβύη καλεί μεγάλες τράπεζες για την ανάκτηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Freepen.gr - Την Πέμπτη, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε να κληθούν η NJP Morgan Chase & Co. και έξι άλλες μεγάλες τράπεζες που μπορεί να έχουν πληροφορίες για δισεκατομμύρια δολάρια που φυλάσσονται κρυφά στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Libyan Asset and Funds Recovery Office (LARMO) δήλωσε πως πιστεύει ότι τα κεφάλαια που ο Καντάφι και τα μέλη της κυβέρνησής του είχαν κρατήσει στο εξωτερικό μεταφέρθηκαν σε πολλές τράπεζες. Οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η Bank of America, η UBS Group, η HSBC Holdings PLC, η Deutsche Bank AG, εκτός από τη Citi, και η JPMorgan.

Η LARMO πρόσθεσε πως τουλάχιστον δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο λιβυκό λαό εξακολουθούν να αγνοούνται, σημειώνει το libyareview.com.

Η LARMO ιδρύθηκε το 2017, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που είχαν κλαπεί από το λιβυκό κράτος κατά τις τέσσερις δεκαετίες της εξουσίας του Καντάφι. Συνεχίζει να εντοπίζει χρήματα που λεηλατήθηκαν μέσω διεφθαρμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και υπεξαίρεσης κρατικών κεφαλαίων.

Ο εκπρόσωπος της Λιβύης στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ (Δεύτερη Επιτροπή), Ahmed Motamad ζήτησε διεθνή συνεργασία για τον εντοπισμό των λαθραίων κεφαλαίων και βοήθεια στην ανάκτησή τους.

Επιβεβαίωσε ότι η ανάκτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα βοηθήσει τη Λιβύη να χρηματοδοτήσει τα έργα ανασυγκρότησής της και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Motamad εξήγησε πως παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα, έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη ως μέρος της στρατηγικής τους για το 2030.

Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης και της σταθερότητας θα καθιερωθεί μόνο με την επίτευξη δικαιοσύνης και την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης. Επισήμανε ότι αυτό το θέμα θα επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό της ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα λαθραία και παγωμένα κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ομόλογα, καταθέσεις, μεγάλα ξενοδοχεία, εκτάσεις, γιοτ, πολυτελή αυτοκίνητα και ιδιωτικά αεροπλάνα, ανήκουν στο κράτος, το οποίο αδυνατεί να επωφεληθεί από αυτά.

Οι αρχές ισχυρίζονται πως δε γνωρίζουν το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που «λεηλατήθηκαν και διακινήθηκαν λαθραία» στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει το συνολικό ποσό των λαθραίων περιουσιακών στοιχείων σε επίσημες αναφορές.

Τα χρόνια του έντονου χάους και της διαφθοράς έκαναν τον προηγούμενο Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, να αποκαλύψει την ανεξέλεγκτη οικονομική διαφθορά στη Λιβύη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή της.

«Υπάρχει ένας νέος εκατομμυριούχος καθημερινά στη χώρα και η μεσαία τάξη συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα», σημείωσε ο Salame. Η πολιτική τάξη, πρόσθεσε, «είναι επαίσχυντα διεφθαρμένη και οι περιουσίες που συλλέγονται από πολιτικές τάξεις επενδύονται στο εξωτερικό. Οι πολιτικοί στη Λιβύη αρπάζουν δημόσιο χρήμα και το επενδύουν στο εξωτερικό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail