Oι διπλωματικές «μανούβρες» του Ερντογάν - Τα «πεταμένα» λεφτά για τους εξοπλισμούς και το Ανατολικό Αιγαίο

Δεν νιώθει και πολύ άνετα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό. Με τη δημοφιλία του Τούρκου προέδρου να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, τα ξένα δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας του να πληθαίνουν, την αντιπολίτευση να ζητά την εξέτασή του από ανεξάρτητο ιατρικό φορέα, τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί να απευθύνεται στους Γκρίζους Λύκους κραδαίνοντας το... γιαταγάνι του πολέμου και την τουρκική λίρα να βυθίζεται, δυσκολεύει πάρα πολύ η εξίσωση για τη φυγή προς τα εμπρός.

Από: newpost.gr

Ο αντιδημοφιλής Ερντογάν

Σε πρόσφατη μέτρηση, τα ποσοστά του Τούρκου Προέδρου βρέθηκαν στο ναδίρ και συγκεκριμένα σε χαμηλό 19ετίας! Τα ποσοστά του ΑΚΡ δεν ξεπερνούν το 31,7%, μαζί με αναποφάσιστους, τη στιγμή που το 2002 οπότε είχε έρθει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε το 36%, ενώ τα ποσοστά του είχαν φτάσει μέχρι και στο 52%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το εθνικιστικό κόμμα - κυβερνητικός εταίρος Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) συγκεντρώνει ποσοστό 10%, δηλαδή και τα δύο κόμματα δεν υπερβαίνουν το 42%.

Συγκριτικά, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν το 51% και καταφέρνουν να εκλέξουν πρόεδρο, ενώ και τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης φθάνουν στο 58%. Αναλυτές σημειώνουν, δε, ότι η φθορά που δέχεται ο Ερντογάν και το κόμμα του θα έχει και συνέχεια, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας και της μείωσης των εισοδημάτων.

Η... «Γαλάζια Πατρίδα» και οι αλυτρωτικοί μύθοι της Άγκυρας

Πέρασαν ήδη τρεις εβδομάδες από τότε που η τουρκική προεδρία μέσω του υπουργείου Αμυνας «απολογήθηκε» για υπαναχωρήσεις, που τις καταλογίζει μέρος της αντιπολίτευσης, στη «Γαλάζια Πατρίδα». Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ξανά ο χάρτης της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ το 2020, ως επιβεβαίωση της προσήλωσης στο στρατηγικό σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», που περιλαμβάνει έρευνες υδρογονανθράκων και γεωτρήσεις συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, μιας και ο Ερντογάν έχει επιλέξει συνειδητά τη μεταφορά της ατζέντας του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο παράνομος αυτός χάρτης καταρχήν αγνοεί προκλητικά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία επικαλύπτει, εκτείνει την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στα 6 μίλια από τις ακτές της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου και φυσικά δε λαμβάνει καν υπόψη του την ύπαρξη του Καστελόριζου.

Εν αναμονή θερμού επεισοδίου;

Στο Ελληνικό επιτελείο η εικόνα που φτάνει είναι ότι βαδίζουμε προς ένα «θερμό» επόμενο διάστημα με τον «Σουλτάνο» κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Όμως η Στρατιωτική ηγεσία φροντίζει ώστε τα αντανακλαστικά να είναι αυξημένα σε κάθε ενδεχόμενο. Οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου τις τελευταίες ημέρες οι οποίες συχνά συνοδεύονται και με υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από ακριτικά Ελληνικά νησιά παραπέμπουν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 όταν η Τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε το καλοκαίρι όταν Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν μια «ανάσα» από τη σύγκρουση.

Τα «πεταμένα λεφτά» και η απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ

Η κίνηση του Ερντογάν να επανέλθει προς τις ΗΠΑ έπειτα από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35 και να ζητήσει την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 και την αναβάθμιση ακόμη 80 F-16 σε διαμόρφωση Viper πέρα από τον τακτικό συμβολισμό της απαντά στην ουσία του προβλήματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Όταν ο στόλος των ξεπερασμένων τεχνολογικά μαχητικών της F-16 θα έχει να αντιμετωπίσει τα Ελληνικά Viper, τα Rafale αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16 Block 50 σε Block 52+ o εκσυγχρονισμός των οποίων αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Ενώ μπροστά της θα βλέπει και το ενδεχόμενο η HAF να αποκτήσει πρώτη το μαχητικό F-35 για το οποίο η Τουρκία έχει ήδη ξοδέψει 1,5 δις. Και επιπλέον εξακολουθεί να έχει να αντιμετωπίσει τις «πληγές» που της άφησε πίσω η απόπειρα πραξικοπήματος όταν έχασε μέσα σε μια βραδιά το 80% των ιπτάμενων που διέθετε.

Το ηχηρό μήνυμα του «ΟΧΙ» από τη Ρω

Η εικόνα των αμφίβιων καταδρομέων με την γαλανόλευκη στα χέρια στην ακριτική Ρω ανήμερα της επετείου του ‘’ΟΧΙ’’ αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα αποτροπής επί του πεδίου. Εκεί δηλαδή που η Άγκυρα καθημερινά σημαδεύει. Και με προκλητικές ενέργειες επιχειρεί να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία. Είτε στον αέρα με το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τα Τουρκικά μαχητικά. Είτε στη θάλασσα με αιχμή του δόρατος τις ακταιωρούς του λιμενικού της. Είτε ακόμη και στην ξηρά., με τους χάρτες των «Γαλάζιων Πατρίδων» και τις δηλώσεις περί «παράνομης κατοχής» από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου και το παράλογο αίτημα για αποστρατικοποίηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail