Βρώμικο deal πρότεινε το ΑΚΡ στον φυλακισμένο Ντεμιρτάς - Παληκαρίσιο ΟΧΙ του Κούρδου πολιτικού

Freepen.gr - Ένας δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μάταια προσπαθεί να κάνει μια συμφωνία με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Selahattin Demirtaş με στόχο να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι της αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2023.

Ο Μουσταφά Μπαλμπάι, αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, την Τετάρτη υποστήριξε σε ένα άρθρο που βασίζεται σε παρασκηνιακές φήμες στην Άγκυρα πως το κυβερνών AKP προσπαθούσε να συνάψει συμφωνία με τον Ντεμιρτάς για να έχει το πάνω χέρι στις επερχόμενες εκλογές του 2023, αλλά ότι ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαού (HDP) αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Σύμφωνα με τον Μπαλμπάι, στον Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 4 Νοεμβρίου 2016 για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, προσφέρθηκε άμεση απελευθέρωση με αντάλλαγμα την υπόσχεση να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2023 ως αντίπαλος των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Συμμαχία Έθνους) προκειμένου να αποτρέψει τη βάση ψηφοφόρων του HDP από το να υποστηρίξει τον κοινό τους υποψήφιο.

Ως μέρος της πολιτικής του στρατηγικής στη δυτική Τουρκία, το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, το 2019 συμμετείχε στις δημαρχιακές εκλογές στις μεγάλες πόλεις και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στρατηγικά τη Συμμαχία Έθνους, που αποτελείται από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Εν μέρει λόγω της υποστήριξης των Κούρδων ψηφοφόρων, το CHP κατάφερε να νικήσει το ΑΚΡ σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, κατά τις τοπικές εκλογές του 2019.

Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι το AKP έπρεπε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, καθώς δεν είχε πολλές επιλογές για να αναπληρώσει την απώλεια του πάνω από το 10% των υποστηρικτών του από τις τελευταίες εκλογές του 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το ρεπορτάζ του Μπαλμπάι, έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερη αναφορά μας στη Freepen.gr ότι η Τουρκία φυλακίζει ανθρώπους και κρατά την κατάστασή τους ως διαπραγματευτικό χαρτί για να την εξυπηρετήσουν στους σκοπούς της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail