Η Κύπρος θα ήταν ελληνική αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, λέει ο πρόεδρος του ψευδοκράτους

Freepen.gr - Η Κύπρος θα είχε γίνει ελληνική αν η Τουρκία δεν επενέβαινε στρατιωτικά στο νησί το 1974, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Η επιμονή της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού στη βάση δύο ίσων κρατών έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουν να προστατεύονται, είπε ο Τατάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί μια ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το πρωί της 20ης Ιουλίου (1974) για την ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας και της ανεξαρτησίας μας, η Κύπρος θα είχε μετατραπεί σε ελληνικό νησί σήμερα», είπε κατά τη διάρκεια τελετής για την 38η επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους.

Ο Τατάρ είπε ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 ήταν επίσης αποτέλεσμα της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, της άρνησής της να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο και την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να ακούσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τατάρ επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω ενός ομοσπονδιακού μοντέλου, τη βάση των διαπραγματεύσεων επανένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια. Η ΤΔΒΚ δεν θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι «η κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων γίνουν αποδεκτά», είπε.

«Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τα δύο υπάρχοντα κράτη και το ισότιμο διεθνές καθεστώς και την κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών», είπε ο Τατάρ. «Προτιμούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα αντί να μπαίνουμε σε νέα προβλήματα και ένα αβέβαιο μέλλον στο νησί».

Ο Τατάρ είπε ότι τα πολιτικά επιχειρήματα για την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων έχουν εισαγάγει μια νέα διάσταση στο Κυπριακό. Οι τουρκικές αρχές άνοιξαν ξανά εν μέρει την περιφραγμένη πόλη-θέρετρο τον περασμένο Οκτώβριο.

«Το Μάρας (Βαρώσια) βρίσκεται υπό την κυριαρχία μας και είναι το έδαφος της ΤΔΒΚ», είπε ο Τατάρ. Ήταν «εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι κάτοχοι δικαιωμάτων (ιδιοκτησιών), που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια, να φροντίσουν τις περιουσίες τους μετά την κατάργηση του καθεστώτος της στρατιωτικής ζώνης», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail