Οι εντάσεις στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας υποχωρούν καθώς το κρύο αρχίζει να δαγκώνει

Freepen.gr - Η Λευκορωσία φαίνεται να προσπαθεί να αμβλύνει τις εντάσεις στα σύνορά της με την Πολωνία.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Μινσκ, περίπου 7.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτήν την στιγμή στη Λευκορωσία περιμένοντας την ευκαιρία τους να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Στις 18 Νοεμβρίου, η Λευκορωσία φέρεται να μετέφερε μεγάλο μέρος των προσφύγων μακριά από τους κύριους καταυλισμούς κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Η Επιτροπή Κρατικών Συνόρων της Λευκορωσίας ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο είχε μετακομίσει σε μια θερμαινόμενη αποθήκη κοντά στα σύνορα, εκκενώνοντας τους καταυλισμούς τους. Όλοι οι πρόσφυγες από έναν πρόχειρο καταυλισμό στο σημείο ελέγχου Μπρούζγκι στα σύνορα με την Πολωνία μετακόμισαν εθελοντικά σε κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης εξοπλισμένο από τις αρχές για να φιλοξενήσει μετανάστες.

Η συνοριοφυλακή της Πολωνίας είπε ότι τα στρατόπεδα στα σύνορα στη δυτική Λευκορωσία είναι πλέον εντελώς άδεια. Ωστόσο, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου εκατό μετανάστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η Λευκορωσία δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο από την Κρατική Επιτροπή Συνόρων της, το οποίο ισχυρίστηκε ότι έδειχνε Λιθουανούς συνοριοφύλακες με σκύλους να απομακρύνουν μετανάστες από τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας το βράδυ της Τρίτης.

Η Λιθουανία αρνήθηκε τον ισχυρισμό, δημοσιεύοντας το δικό της βίντεο από το περιστατικό. Κατηγόρησε τους Λευκορώσους αξιωματούχους πως ώθησαν την ομάδα των 13 μεταναστών προς τη λιθουανική πλευρά και τους εμπόδισαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία αφού τους σταμάτησαν οι Λιθουανοί φρουροί.

Η κίνηση έρχεται μετά από μια αναταραχή διπλωματικής δραστηριότητας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε επίσης τον Λουκασένκο να ξεκινήσει διάλογο με τους αντιπάλους του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία απέρριψαν πρόταση της Λευκορωσίας σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποδέχονταν ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επικράτειά της. Το Μινσκ φέρεται να ζήτησε από την ΕΕ να στεγάσει 2.000 μετανάστες και να μειώσει την πίεση.

Με τη σειρά της, η Λευκορωσία είναι έτοιμη να φροντίσει τους άλλους 5.000 πρόσφυγες στην επικράτειά της και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μια πτήση προς το Ιράκ είχε ήδη απογειωθεί από το Μινσκ για να επαναπατρίσει περίπου 400 πρόσφυγες.

Το Μινσκ άνοιξε επίσης ένα παράθυρο να πολιτογραφήσει και να απασχολήσει όσους επιθυμούν να παραμείνουν στη Λευκορωσία.

Λίγο πριν ανακοινωθεί το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πει πως δε θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση με τη Λευκορωσία για τη δεινή κατάσταση των μεταναστών.

Σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί χτύπημα στη Βαρσοβία, η Λευκορωσία περιόρισε τις ροές πετρελαίου προς την Ευρώπη για απρογραμμάτιστη συντήρηση.

Ο διαχειριστής αγωγών της Πολωνίας PERN Group δήλωσε ότι το μονοπώλιο του ρωσικού αγωγού Transneft την ενημέρωσε ότι «οι παραδόσεις πετρελαίου στην Πολωνία και τη Γερμανία θα μειωθούν ελαφρώς».

Είναι πιθανό η κατάσταση να έχει μερικώς εκτονωθεί, αλλά πιθανότατα είναι απλώς μια φάση, καθώς τα μέρη δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Η Λευκορωσία συνεχίζει επίσης να ενισχύει την αεράμυνα των συνόρων της. Νέα παρτίδα συστημάτων αεράμυνας S-300 εντοπίστηκαν να κινούνται προς τα πολωνικά σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προσφυγική κρίση απέδειξε ότι στην πράξη οι ευρωπαϊκές φιλελεύθερες δημοκρατίες έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές της ανεκτικότητας και της άνευ όρων δέσμευσης στον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνήθιζαν να προωθούν παγκοσμίως. Με τη σειρά του, το λεγόμενο δικτατορικό καθεστώς του Λουκασένκο έχει λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να ανακουφίσει τη δεινή κατάσταση των προσφύγων.


* απόδοση από το southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail