Οι απειλές Λουκασένκο για διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα

en.kremlin.ru
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε στις 11 Νοεμβρίου να αναστείλει τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο πόλεμο φυσικού αερίου, ανέφερε η πολωνική πύλη ειδήσεων Defense24. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, το Μινσκ δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια δήλωση χωρίς την έγκριση της Μόσχας, της χώρας που «ευθύνεται» για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Αυτό υποδηλώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ελέγχει κατά κάποιο τρόπο τον Λουκασένκο. Αυτό αναφέρεται συχνά στη Δύση. Ωστόσο, είναι ένας απλοϊκός ισχυρισμός που αγνοεί τις πολλές φορές που οι δύο ηγέτες έχουν συγκρουστεί για πολλά θέματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας του 2020, ο Λουκασένκο στρεφόταν κάπως προς τις Βρυξέλλες εις βάρος των σχέσεων με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η τρέχουσα κατάσταση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας, ειδικά από τη στιγμή που επιταχύνθηκε η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο, η Μόσχα έπεισε τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, κατά τη γνώμη του δημοσιογράφου, η απειλή του Μινσκ να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το Κρεμλίνο για να παρουσιάσει στοιχεία «της αναξιοπιστίας των χωρών διέλευσης» και της αναγκαιότητας του Nord Stream 2.

«Η Ρωσία έχει αποδείξει εδώ και καιρό ότι ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Το πιο πρόσφατο μεγάλης κλίμακας περιστατικό αυτού του είδους συνέβη το 2009. Εκείνη την εποχή, οι Ρώσοι μείωσαν τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την στρατηγική αποθήκευσης καυσίμων», τόνισε ο συγγραφέας, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη αυτού που συνέβη πριν από 12 χρόνια.

Αυτό όμως που αγνοεί το άρθρο είναι πως η Ουκρανία έχει αποδείξει χωρίς αμφιβολία ότι δεν είναι μια αξιόπιστη χώρα διέλευσης για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, εξ ου και η επείγουσα ανάγκη και η αναγκαιότητα του Nord Stream 2 ως εναλλακτικής λύσης. Το έργο του αγωγού Nord Stream 2 πλησιάζει το πλήρες επιχειρησιακό επίπεδο, εξ ου και η υποβάθμιση της θέσης της Ουκρανίας ως σημαντικού κόμβου διαμετακόμισης ενέργειας. Το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να εμποδίσει την επίτευξη αυτής της πραγματικότητας, καθώς θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη διαμετακόμισης που θα ωθήσουν περαιτέρω τη χώρα σε οικονομική καταστροφή. Το Κίεβο απέδειξε χωρίς αμφιβολία πως είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές και είναι τώρα ο τελικός χαμένος καθώς η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να αντισταθμίσει όλες του απώλειές της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail