Να μην πάμε Σαχέλ, αλλά οι Γάλλοι να πάνε Καστελόριζο

Από τη στιγμή που υπεγράφη η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία ξεκίνησε μία συζήτηση για τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις στο πλαίσιο τη ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Από: pagenews.gr - Λάμπρος Καλαρρύτης

Συγκεκριμένα η αντιπαράθεση (ναι, αντιπαράθεση ξεκίνησαν αυτοί που ξίνισαν με τη Συμφωνία) ήταν και είναι για το αν θα στείλουμε δυνάμεις στο Σαχέλ και αν η αμυντική συνδρομή περιλαμβάνει και την ελληνική ΑΟΖ.
 
Η ιδανική εκδοχή για τους «ναι μεν, αλλά» της υπόθεσης θα ήταν να πολεμήσουν οι Γάλλοι στο Καστελόριζο, στην ΑΟΖ που δεν έχουμε ούτε ανακηρύξει, ούτε οριοθετήσει, και εμείς να πίνουμε φραπεδιά αναμένοντας τους συμμάχους μας να καθαρίσουν για πάρτη μας και να μας φωνάξουν να πάμε για μπάνιο.

Τους κακοφάνηκε που στη Συμφωνία, στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δεν περιλαμβάνεται η ΑΟΖ (επαναλαμβάνω, αυτή που ανατολικά του 28 ου Μεσημβρινού δεν έχουμε οριοθετήσει). Το ότι η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης δεσμεύεται να εμπλακεί στρατιωτικά στο πλευρό μας αν δεχθούμε επίθεση σε χώρο εθνικής κυριαρχίας, αν γίνει απόπειρα εισβολής στην επικράτειά μας, αν παραβιαστούν ενόπλως τα σύνορά μας δεν τους κάνει. Τους φαίνεται λίγο. Απατούν να δεσμευθούν οι Γαλάτες ότι θα πολεμήσουν και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτά που δεν ασκούμε.

Να σημειώσουμε ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12νμ, (κάτι για το οποίο η Τουρκία ως γνωστόν έχει διατυπώσει casus belli) αυτή η περιοχή γίνεται χώρος εθνικής κυριαρχίας, επικράτεια, άρα εμπίπτει στη Συμφωνία. Και αυτό προφανώς λίγο είναι…

Από την άλλη, διαμαρτύρονται, γιατί να δεσμευθούμε ότι θα στείλουμε δυνάμεις στο Σαχέλ. Μία πρόχειρη απάντηση είναι γιατί εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στην οποία συμμετέχουν πάνω από δέκα χώρες οι οποίες δεν έχουν καμία Συμφωνία με τη Γαλλία σαν τη δική μας αν και πολύ θα ήθελαν, γιατί ποιος δεν θα ήθελε μία στρατιωτική δύναμη σαν τη γαλλική να δεσμεύεται ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Η επιχείρηση TAKUBA στο Σαχέλ μπορεί να εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα, αλλά είναι πρωτίστως μια επιχείρηση με στόχο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών οι οποίοι απειλούν με αποσταθεροποίηση το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Αλλά και εδώ κάποιοι θέλουν να είμαστε τζαμπατζήδες.

Ας πολεμήσουν οι Σουηδοί και οι Εσθονοί και ας είναι πολύ-πολύ πιο μακριά από το Σαχέλ απ’ όσο είμαστε εμείς. Κοροϊδάρες.

Όσο για το γεγονός ότι οι ελληνικές δυνάμεις που θα επιχειρούν εκεί εκ περιτροπής θα αποκομίζουν πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες που τόσο μας λείπει, δεν πειράζει. Αφού είπαμε. Αν γίνει τίποτα εδώ θα πολεμήσουν οι Γάλλο για εμάς. Και να μην ξεχάσουμε, σε τυχόν αναθεώρηση της Συμφωνίας να βάλουμε όρο να μας δίνουν οι Γάλλοι δωρεάν κρουασάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail