Η Ουκρανία εγκρίνει στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία

Freepen.gr - Η Ουκρανία ενέκρινε μια στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία την Πέμπτη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Από τους 450 βουλευτές στο ουκρανικό κοινοβούλιο, 303 ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, μετέδωσε το Anadolu.

Η συμφωνία υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Τουρκία. Ως μέρος της συμφωνίας, η Άγκυρα δεσμεύτηκε να δώσει περίπου 18,5 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες που αγόρασαν τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 το 2019. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για πρώτη φορά για να χτυπήσει μια θέση που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς τον Οκτώβριο, καταστρέφοντας μια μονάδα πυροβολικού, ανέφερε το Reuters.

Η Ρωσία έχει αντιταχθεί σθεναρά στις πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή.

«Οι ανησυχίες μας ότι τέτοια όπλα που παρέχονται στον ουκρανικό στρατό θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση κατά μήκος της γραμμής επαφής έχουν επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λίγο μετά την επίθεση με drones του Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί για τη χρήση των drones από την Ουκρανία.

«Αν ένα κράτος αγοράζει (όπλα) από εμάς, δεν είναι πλέον τουρκικό προϊόν», είπε. «Μπορεί να κατασκευάζεται στην Τουρκία, αλλά ανήκει στην Ουκρανία. Η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail