Η διελκυστίνδα μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

Η κατάσταση των μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας κλιμακώνεται - Στις 9 Νοεμβρίου, χιλιάδες μετανάστες κάθονται στη γραμμή διαχωρισμού, με τις αρχές της Λευκορωσίας να προσπαθούν να τους σπρώξουν στη γειτονική τους χώρα.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Βαρσοβία κατηγόρησε το Μινσκ πως προσπάθησε να πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση, με βίντεο που δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες να περπατούν προς τα πολωνικά σύνορα και κάποιους να προσπαθούν να παραβιάσουν το φράχτη χρησιμοποιώντας μπαστούνια και άλλα εργαλεία.

Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι ελέγχει «πλήρως» ομάδες μεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο πολωνικό έδαφος. Η Βαρσοβία είπε πως χρησιμοποιήθηκαν για υβριδικές επιθέσεις εναντίον της χώρας της ΕΕ.

Αρχικά, οι μετανάστες άρχισαν να στήνουν σκηνές κατά μήκος των συνόρων, δείχνοντας ότι δε γυρίζουν πίσω και οργανώνουν κατάληψη, μέχρι να τους επιτραπεί να περάσουν.

Η ομάδα, που υπολογίζεται σε τρεις έως τέσσερις χιλιάδες άτομα, φέρεται να αποτελείται κυρίως από Κούρδους του Ιράκ.

Οι μετανάστες επιχείρησαν να κόψουν ένα τμήμα ενός συρματοπλέγματος, ενώ άλλοι επιτέθηκαν στο φράχτη με ένα φτυάρι.

Η επιτροπή κρατικών συνόρων της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ότι πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες κινούνταν προς τα πολωνικά σύνορα. Ανέφερε επίσης πως η Βαρσοβία, η οποία έχει σταθμεύσει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες στην περιοχή, τηρεί μια «απάνθρωπη στάση».

Το κοινωνικό σύστημα της Λευκορωσίας είναι ανίκανο να υποστηρίξει νεοφερμένους που ελπίζουν να επιβιώσουν με κοινωνικά επιδόματα αντί να βρουν αμέσως δουλειά και να αρχίσουν να συνεισφέρουν. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι μετανάστες θέλουν να προχωρήσουν πιο δυτικά και να μην παραμείνουν. Ταυτόχρονα, σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που αποφάσισαν να μείνουν και να δημιουργήσουν μαγαζιά και να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν.

Η Πολωνία σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ο τελικός προορισμός αυτών των μεταναστών, αλλά μάλλον ένα ενδιάμεσο σημείο, είναι για αυτούς τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και ένας τρόπος για να φτάσουν στη Γερμανία και τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Αυτές είναι χώρες με μεγαλύτερες κοινότητες όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν, και μπορεί να τύχουν φροντίδας, χωρίς να χρειάζεται πραγματικά να επιχειρήσει να ενσωματωθεί επαρκώς στην κοινωνία.

Όταν βρίσκονται στη Λευκορωσία, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες του Μινσκ, σύμφωνα με τους οποίους ενέργειες όπως διάφορες παρενοχλήσεις τοπικών γυναικών ή άλλα περιστατικά δε θα λαμβάνονται τόσο ελαφρά όσο γίνονται στη Γερμανία, για παράδειγμα. 

Η Βαρσοβία είναι πολύ πιο συντηρητική και οι αξίες της είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές του ανατολικού γείτονά της παρά με εκείνες της Δυτικής Ευρώπης.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και στις άλλες χώρες της Βαλτικής. Η Λιθουανία είπε πως μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να προετοιμαστεί για μια πιθανή αύξηση των απόπειρων διέλευσης από τη τελευταία, ενώ η Λετονία χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ανησυχητική».

Τέλος, οι κυβερνήσεις έχουν πλήρη επίγνωση ότι η κατάληξη αυτών των μεταναστών στη Γερμανία ή σε άλλη δυτική χώρα είναι από μόνη της ένα κατόρθωμα, καθώς και αυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αποτυχία της ατζέντας των «multi-kulti».

Εξάλλου, τα βίντεο δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες είναι καθαροί, άνδρες 20–30 ετών που δεν φαίνεται να τρέχουν από βέβαιο θάνατο, κουρελιασμένοι από τον μακρύ δρόμο προς το καταφύγιο. Έχουν δει το παράδειγμα μιας ανέμελης ζωής, χωρίς ευθύνη και με σχετική έλλειψη κανόνων που απολαμβάνουν οι συμπατριώτες τους στην ΕΕ. Η Γερμανία και οι άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες είναι ήδη απογοητευμένες που έρχονται εργάτες, μόνο περισσότερα στόματα πρέπει να ταΐσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail