Η σημασία της απαγόρευσης στη Ρωσία αντισιωνιστικής ταινίας σοβιετικής εποχής ως εξτρεμιστικής

Πολλοί βασικοί παράγοντες επιρροής στην Κοινότητα Alt-Media (AMC) διαδίδουν ψέματα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια, προκειμένου να προσελκύσουν τις ευσεβείς φαντασιώσεις του κοινού τους. Το κάνουν αυτό για λόγους εγωισμού, ιδεολογίας, αλλά και οικονομικού κέρδους, το τελευταίο από τα οποία συνδέεται με τα έσοδα από διαφημίσεις που προέρχονται από clickbait των ιστότοπών τους και την αναζήτηση κεφαλαίων από καλοπροαίρετα αλλά αφελή άτομα. Ένα από τα πιο δημοφιλή ψέματα που έχουν διαδοθεί για τη Ρωσία είναι ότι είναι «αντισιωνιστική», «εναντίον του Ισραήλ» και «μυστική σύμμαχος με την Αντίσταση υπό την ηγεσία του Ιράν».

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια γρήγορη σάρωση των θέσεων του Προέδρου Πούτιν για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, όπως προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο του Κρεμλίνου, καταρρίπτει αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς, ωστόσο λίγοι από αυτούς που έπεσαν στα ψέματα αυτά μπήκαν στον κόπο να τα επαληθεύσουν. Οι ιδιοτελείς θυρωροί του AMC επιτίθενται επιθετικά σε όσους μοιράζονται τέτοια «πολιτικά άβολα» γεγονότα όπως κρυφοί «Σιωνιστές» ή/και «κατάσκοποι». Οι βασικοί παράγοντες επιρροής του AMC και οι συντονιστές των «φιλορωσικών» ομάδων διαγράφουν τακτικά τα αντιφρονητικά σχόλια και μπλοκάρουν αυτούς που τα κάνουν, κάτι που εμποδίζει την αλήθεια να αποκτήσει έλξη και να φτάσει σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο να τη μάθουν. 

Ωστόσο, πρόκειται να γίνει πολύ πιο δύσκολο γι' αυτούς να χειραγωγήσουν το κοινό τους, αφού η Ρωσία μόλις απαγόρευσε μια αντισιωνιστική ταινία της σοβιετικής εποχής ως εξτρεμιστική. Δεν πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις» όπως θα μπορούσαν ενστικτωδώς να ισχυρίζονται οι θυρωροί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προστατεύσουν την κερδοφόρα ψευδή είδηση. Αναφέρθηκε από το δημόσια χρηματοδοτούμενο RIA Novosti, το οποίο έχει ένα τέλειο ιστορικό να μεταφέρει με ακρίβεια τα γεγονότα στο κοινό του. Δεν μπορεί αξιόπιστα να κατηγορηθεί ότι είναι μέρος κάποιας «Σιωνιστικής/κατασκοπευτικής συνωμοσίας». Το RIA Novosti διαχειρίζεται κυριολεκτικά η ίδια η ρωσική κυβέρνηση.

Αυτό που ακολουθεί είναι η πλήρης αναδημοσίευση του κομματιού τους από το Google Translate για διευκόλυνση του αναγνώστη:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνώρισε την ταινία για τους «Σιωνιστές» που γυρίστηκε στην ΕΣΣΔ ως εξτρεμιστική

Η σοβιετική ταινία ντοκιμαντέρ "Secret and Clear. Aims and Deeds of the Sionists" *, που γυρίστηκε το 1973, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εξτρεμιστικών υλικών, προκύπτει από την αντίστοιχη λίστα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες, η ταινία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των εξτρεμιστικών υλικών στις 8 Νοεμβρίου.

«Βιντεοσκόπηση με τον τίτλο» Secret and Clear. Στόχοι των πράξεων των Σιωνιστών «*, που είναι μια ασπρόμαυρη ταινία που διαρκεί από μία ώρα 28 λεπτά ένα δευτερόλεπτο έως μία ώρα 28 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα», αναφέρει το μήνυμα.

Η λίστα αναφέρει ότι η ταινία "ξεκινά με μια εικόνα αρχαίων γλυπτών και κειμένου στην οθόνη:" Αυτή η ταινία εκθέτει τα γεγονότα...", τελειώνει με μια εικόνα της φύσης και ενός δέντρου στους ιστούς της αράχνης, συνοδευόμενη από τις λέξεις: «Είναι το δέντρο καταδικασμένο σε αργό θάνατο ή θα καθαριστεί από αυτόν τον ιστό των σκουληκιών;".

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή η ταινία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των εξτρεμιστικών υλικών με την απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Syktyvkar της 5ης Ιουλίου 2021.

Στο Διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, μπορείτε να βρείτε αυτήν την ταινία, που γυρίστηκε το 1973. Η περιγραφή του βίντεο διευκρινίζει ότι η ταινία, η οποία μιλά για «ανατρεπτικές δραστηριότητες» κατά της ΕΣΣΔ, δεν έφτασε σε ευρεία διανομή.

* Το υλικό θεωρείται εξτρεμιστικό»

Πρόκειται για μια νομικά σημαντική και πολιτικά συμβολική κίνηση που αξίζει περαιτέρω ανάλυση.

Πρώτον, δυσφημεί πλήρως αυτούς τους ψεύτικους υποστηρικτές της Ρωσίας στο AMC που διαδίδουν ψέματα για τις σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι «κρυφά ένας αντισιωνιστής». Λαμβάνοντας υπόψη τον επίσημο χαρακτήρα αυτής της έκθεσης που προέρχεται από το δημόσια χρηματοδοτούμενο RIA Novosti, μπορεί να κοινοποιηθεί σε οποιονδήποτε έχει παραπλανηθεί από αυτήν την προπαγανδιστική εκστρατεία, προκειμένου να ανοίξει τα μάτια του στο αμφιλεγόμενο γεγονός ότι τους είπαν ψέματα για αυτά τα ζητήματα. Οι αντικειμενικοί παρατηρητές θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν πως ορισμένες εκφράσεις αντισιωνισμού θεωρούνται εξτρεμιστικές στη Ρωσία.

Αυτό φέρνει την ανάλυση στο δεύτερο σημείο της, το οποίο είναι πως ο Πρόεδρος Πούτιν δεσμεύτηκε προσωπικά τον Ιανουάριο του 2020 στην καταπολέμηση όλων των μορφών αντισημιτισμού όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, ενώ μιλούσε στο φόρουμ «Remembering The Holocaust: Fighting Antisemitism Forum» που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Yad Vashem. Δεν «έπαιζε 5D σκάκι» ή «ψυχολογούσε τη Δύση/Ισραήλ/κ.λπ.». όπως ισχυρίστηκαν εκείνοι οι ισχυροί ψεύτες της AMC, αλλά μοιράστηκε ειλικρινά τις παθιασμένες απόψεις του σχετικά με αυτό το θέμα. Στα μάτια του Προέδρου Πούτιν, ορισμένες εκφράσεις του αντισιωνισμού όπως αυτή η σοβιετική ταινία είναι στην πραγματικότητα αντισημιτικές.

Τρίτον, η χρονική στιγμή αυτού του χαρακτηρισμού μπορεί να μην είναι τυχαία. Η ταινία θα μπορούσε να είχε απαγορευτεί πριν από χρόνια, αλλά ο εξτρεμιστικός χαρακτηρισμός της έρχεται περιέργως λίγο αφότου ο Πρόεδρος Πούτιν συνάντησε τον νέο ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ τον περασμένο μήνα, περίοδο κατά την οποία ο τελευταίος επαίνεσε την «ειδική σχέση του οικοδεσπότη του με τον εβραϊκό λαό» σε ένα νεύμα του περίφημου φιλοσημιτισμού του. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Ισραήλ κλιμάκωσε δραστικά την αντιιρανική εκστρατεία του βομβαρδισμού στη Συρία αμέσως μετά τη συνάντησή τους που κράτησε πέντε ώρες. Έχοντας αυτό κατά νου, η Ρωσία μπορεί να είχε χρονομετρήσει την απαγόρευση ως συμβολική επίδειξη σεβασμού προς το Ισραήλ.

Συνολικά, αυτή η επίγνωση επιβεβαιώνει την ειλικρίνεια της δέσμευσης του Προέδρου Πούτιν πέρυσι να καταπολεμήσει ό,τι θεωρεί αντισημιτισμό σε όποια μορφή κι αν πάρει οπουδήποτε στον κόσμο, ξεκινώντας από τη χώρα του για να δώσει το ισχυρότερο παράδειγμα της δέσμευσής του. Αυτό είναι ένα πολύ συμβολικό σημάδι για το Ισραήλ του βαθέως σεβασμού της Ρωσίας για τις ευαισθησίες του, καθώς δείχνει ότι οι επίσημες απόψεις της Μόσχας συγκλίνουν όλο και περισσότερο με τις απόψεις του Τελ Αβίβ στο βαθμό που θεωρεί πως ορισμένες εκφράσεις του αντισιωνισμού είναι στην πραγματικότητα αντισημιτικές. Όσο και να προσπαθούν, οι αρπαγοί του AMC δεν μπορούν να αρνηθούν αυτά τα «πολιτικά άβολα» γεγονότα.

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail