Μαθήματα χειραγώγησης από τα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

Ι. Οι εικόνες που μας έρχονται εδώ και αρκετές ημέρες από τα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, παρότι γνωστές από την περίπτωση του Έβρου, είναι συνταραχτικές καθώς υποδαυλίζουν τον ευμενή συναισθηματισμό μας για ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που βρίσκονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, απέναντι σε συρματοπλέγματα και σκληροτράχηλους στρατιώτες. 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Ποιος θα μπορούσε να μην δει αυτή την ανθρωπιστική παράμετρο; Δυστυχώς όμως δεν είναι η μόνη, όπως θέλουν να πουν πολλές ΜΚΟ, μεταναστευτικοί φορείς και διάφοροι πολιτικοί, αλλά μια από τις πολλές, μεταξύ τον οποίων και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από αδίσταχτους δικτάτορες (Λουκασένκο κ.α.), αυταρχικούς ηγέτες (Ερντογάν κ.α.), αλλά και «καλόψυχους» πολιτικούς (Μέρκελ κ.α.). 

Κοινός στόχος όλων αυτών είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης προκειμένου να πετύχουν πιο εύκολα τον στόχο τους. 

Και όπως φαίνεται τα Μέινστριμ ΜΜΕ έχουν αναλάβει, προφανώς με το αζημίωτο, το «σημαντικό έργο της ενημέρωσης του πολίτη». (Καθόλου τυχαίο που στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της περασμένης Κυριακής από τις 18 πρώτες σελίδες οι εννέα ήταν ολοσέλιδες διαφημίσεις φημισμένων επιχειρήσεων). 

ΙΙ. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν σε (γερμανικό) βιβλίο („Glaube wenig. Hinterfrage alles. Denke selbst“ / «Πίστευε λίγο, ρώτησε για τα πάντα. Σκέψου ο ίδιος») μερικές αρχές και συμβουλές για την μαζική χειραγώγηση. Ένα εγχειρίδιο κυρίως για όσους επιμένουν ν΄ αντιστέκονται στην επιχειρούμενη, σχεδόν από παντού πλέον, χειραγώγηση. 

Ορισμένες από αυτές τις "αρχές": Στοχευμένη χρήση συναισθημάτων. Χρήση της σωστής γλώσσας. Αφήγηση ιστοριών σε συντομευμένη μορφή. Το μοτίβο σκέψης που εφαρμόζεται είναι: «Εμείς είμαστε τα καλά παιδιά». Χρήση όρων που χρησιμοποιούνται συνεχώς και εκτιμώνται. Αδιάκοπες επαναλήψεις. Χρήση υπερβολών. Αποκρύψεις. Παρέκκλιση από το θέμα και απόσπαση της προσοχής. Αποστολή του ίδιου μηνύματος από διαφορετικές πηγές. Ίδρυση ή χρήση ΜΚΟ. Άλλα λέμε κι άλλα εννοούμε. Όταν όλοι στην ομάδα συμφωνούν σε κάτι, τότε αυτό πρέπει να είναι σωστό. Ένα συνονθύλευμα από υποδείξεις μετατρέπει ένα σύνολο από μισές αλήθειες σε αλήθεια. Δημιουργούμε και προβάλλουμε την εικονική πραγματικότητα. Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες έρευνες για να δημιουργούμε γνώμες. Χρησιμοποίηση ειδικών. Εφέ της «τραμπάλας». Σύνδεση με συγκεκριμένα γνωστά ονόματα και μέσω αυτών αξιολόγηση μεμονωμένων ατόμων. Εκμετάλλευση και σκηνοθεσία συγκρούσεων για τη δημιουργία απόψεων. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail