Τουρκία: Δε θα αποσύρουμε τις δυνάμεις ή τους μισθοφόρους μας από τη Λιβύη

Freepen.gr - Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη έχει ξεκινήσει. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε την υποστήριξή της σε αυτό το αναμενόμενο δημοκρατικό γεγονός και την απέλαση των μισθοφόρων από τη χώρα το συντομότερο δυνατό. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιμένει να παρεμποδίζει αυτές τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Αγνοεί όλες τις προσπάθειες και τις διεθνείς διασκέψεις για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ως το μόνο μέσο για ασφαλή και φυσική δημοκρατική αλλαγή.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε πως η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη συνδέεται με μια συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση. Αντιτάχθηκε στο χαρακτηρισμό τους ως ξένων δυνάμεων και την τοποθέτηση τους στο επίπεδο μισθοφόρων άλλων χωρών στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας συνέχισε χαρακτηρίζοντας την στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη ως «δύναμη σταθερότητας». Αυτή ήταν μια σαφής αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Παρισιού σχετικά με την έκκληση για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, σύμφωνα με το σχέδιο της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 (JMC). Ρώτησε για την παρουσία όσων περιέγραψε ως Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη λέγοντας: «Δεν ξέρω τι κάνουν οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη για αυτό».

Η τουρκική θέση έρχεται αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία και τη Ρωσία να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση. Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η παρουσία τους απειλεί την σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), μέσω των εκπροσώπων της στην επιτροπή JMC, ανακοίνωσε την απέλαση 300 ξένων μισθοφόρων από τις περιοχές ελέγχου της. Αυτό χωρίς να δεσμεύεται από τον όρο μιας ταυτόχρονης και ισορροπημένης εξόδου που συμφωνήθηκε στη Γενεύη.

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail