Οι δημοσκοπήσεις καίνε τα σχέδια του Μητσοτάκη για τις εκλογές

Άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία

-Μονόδρομος οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Αυτοδυναμία τέλος! Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, προδιαγράφοντας σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των επόμενων εκλογών.

Από: Το Παρόν

Εξέλιξη που αφενός ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ακυρώνει το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα και αφετέρου αναζωπυρώνει τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης, πρωτίστως της αξιωματικής, για το ενδεχόμενο συγκρότησης μια προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες καταγράφουν τη σταθερή φθορά της κυβέρνησης, με το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σε κάθετη πτώση (σε αυτήν της Metron Analysis υποχώρησε στο 28%). Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση των δημοσκόπων είναι ότι στις εκλογές το κυβερνών κόμμα θα κινηθεί πέριξ του 30%, πολύ μακριά δηλαδή από το όριο της αυτοδυναμίας (38% – 39%). Μπορεί από τη φθορά της κυβέρνησης να μην επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως σε τίποτα δεν αμβλύνει τις δυσμενείς προοπτικές για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επόμενη ημέρα των εκλογών, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν, θα ξημερώσει με την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Δεδομένου, δε, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ίσως καταστεί αναγκαία η σύμπρα­ξη τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων για την επίτευξη της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κυβέρνηση που θα έχει ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία, που θα είναι το πρώτο κόμμα, ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται αυτήν τη στιγμή… εξωπραγματική.

Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί τη συνεργασία δύο τουλάχιστον κομμάτων για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Ως δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συστράτευση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξαιρετικά δύσκολο ως εγχείρημα. Αν τους επόμενους μήνες έχουμε πλήρη ανατροπή των πολιτικών δεδομένων και νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τον Αλ. Τσίπρα.

Απειλεί ότι θα πάει σε εκλογές
Κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική) θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές με το εκλογικό σύστημα της αυξημένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σίγουρη μια τέτοια εξέλιξη, αλλά θα εξαρτηθεί –όπως υπογραμμίζουν– από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες εκλογές. Αν το ποσοστό είναι πέριξ του 30% η αποστολή του κ. Μητσοτάκη θα είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει για την αναγκαιότητα των δεύτερων εκλογών και να παρατείνει το… καθεστώς ακυβερνησίας στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολο σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα η Νέα Δημοκρατία να αυξήσει την απήχησή της έξι με οκτώ μονάδες, ούτως ώστε στις επαναληπτικές εκλογές να φτάσει το όριο της αυτοδυναμίας.

Από την άλλη θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις πρώτες εκλογές ο πρωθυπουργός θα δε­χθεί ισχυρές πιέσεις –από παράγοντες εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας– να συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να μην παραταθεί η αβεβαιότητα στη χώρα.


Ανοίγει τις πόρτες του Δημοσίου το Μαξίμου – Μαζικές προσλήψεις με ορίζοντα τις εκλογές

Το 2022 θα είναι ούτως ή άλλως προεκλογική χρονιά. Είτε οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας (καλοκαίρι του 2023), όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυρ. Μητσοτάκης, είτε μερικούς μήνες νωρίτερα, όπως ζητούν υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον φόβο της φθοράς και των δημοσκοπήσεων. Με ανοιχτό τον ορίζοντα των εκλογών, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια με στόχο, αφενός, τη συγκράτηση των διαρροών που καταγράφουν τελευταία όλες οι έρευνες και, αφετέρου, την προσέκλυση νέων… ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου, τα υπουργεία έχουν εκπονήσει ένα… έξτρα φιλόδοξο πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων στο Δημόσιο –το στενό αλλά και το ευρύτερο– στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μίνιμουμ 50.000 προσλήψεις –μόνιμου αλλά και εποχικού χαρακτήρα–, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να ανέβει κι άλλο αν… παραστεί ανάγκη.

Το πρόγραμμα αφορά σχεδόν όλα τα υπουργεία, πλην όμως τη μερίδα του λέοντος φαίνεται ότι θα έχουν το Υγείας (6.000 – 8.000), όπου η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες, το Παιδείας (5.000 – 7.000), προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και το Προστασίας του Πολίτη και το Μεταφορών – Υποδομών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τις προσλήψεις και τα ευνοϊκά μέτρα που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες θα απορροφηθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί και η Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσει ακμαία την πολιτική κυριαρχία της. Και εν κατακλείδι θα φτάσει στις εκλογές ούσα σε ευνοϊκή θέση σε σύγκριση με τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail