Η Τουρκία χάνει το παράθυρο της επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία

Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αναμένεται να ξεκινούν καθημερινά, ωστόσο συνεχίζουν να «αναβάλλονται».

Επί του παρόντος, κάποιοι θα έλεγαν ότι η κατάσταση έχει γίνει αρκετά περίπλοκη χάρη στην παρουσία και τις δραστηριότητες των αμερικανικών, και κυρίως των ρωσικών δυνάμεων, ιδίως στις βορειοανατολικές περιοχές.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Για να αποτρέψουν περαιτέρω τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν μια νέα βάση κοντά στην πόλη Manbij στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου. Από τις 5 Νοεμβρίου, υπήρχαν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα και πυροβολικό του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA).

Ως πρόσθετη ενίσχυση στη βορειοανατολική περιοχή, η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400. Ένας αριθμός συριακών και ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ μικρής εμβέλειας Pantsir-S είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται στο αεροδρόμιο al-Qamishli.

Η Manbij και τα περίχωρά της βρίσκονται υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Όμως ο SAA δημιούργησε ένα δίκτυο θέσεων γύρω από την πόλη πριν από δύο χρόνια προκειμένου να την προστατεύσει από τον τουρκικό στρατό και τους πληρεξούσιους του που καταλαμβάνουν κοντινές περιοχές.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις και ο SAA πραγματοποίησαν μια σειρά κοινών ασκήσεων στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία σε συντονισμό με τις SDF.

Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να δείξουν την κοινή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Δαμασκού και των συμμάχων της να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τουρκική επίθεση στις SDF προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια. Οι SDF και ο SAA δεν μπορούν να θεωρηθούν αληθινοί σύμμαχοι, απλώς αναγκάζονται να συνεργαστούν μπροστά σε έναν κοινό αντίπαλο.

Όπως και σε προηγούμενες επιχειρήσεις, η Τουρκία αναμένεται να στηριχθεί κυρίως σε μια μεγάλη δύναμη Σύριων ανταρτών που έχει εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 20.000 μαχητές ακολουθούν τώρα μια ενοποιημένη δομή διοίκησης κάτω από αυτό που ονομάζεται Συριακός Εθνικός Στρατός.

Ενώ η Άγκυρα προετοιμάζεται να αρχίσει τις μάχες, το Ισραήλ πραγματοποιεί σποραδικά πλήγματα σε στόχους στη Συρία, και κυρίως μέσα και γύρω από τη Δαμασκό. Πιο πρόσφατα, στις 3 Νοεμβρίου, δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στόχευσαν εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Αυτό ελάχιστα κρύβει το γεγονός πως οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ προσπαθούν να βοηθήσουν τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια πιθανή μάχη, παρεμποδίζοντας την ικανότητα του SAA να υποστηρίξει τα στρατεύματά του σε μια αναμέτρηση.

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, το ISIS αυξάνει επίσης άνετα τη δραστηριότητά του στο έδαφος εκτρέποντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) και του SAA. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι τρομοκράτες του ISIS ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους στην ανατολική και κεντρική Συρία τις τελευταίες ημέρες.

Πολεμικά αεροσκάφη των VKS πραγματοποίησαν τουλάχιστον δέκα αεροπορικές επιδρομές χτυπώντας θέσεις του ISIS στην κεντρική περιοχή της Συρίας. Οι επιδρομές ήταν πιθανώς μια απάντηση σε πρόσφατες επιθέσεις, σε μία από τις οποίες οι μαχητές του ISIS κατέστρεψαν ένα όχημα της ιρακινής Kata'ib Hezbollah κοντά στην πόλη Madan στην ανατολική ύπαιθρο της Raqqa με έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο (ATGM).

Το πώς ένας ATGM έφτασε στα χέρια των πολιορκημένων τρομοκρατών είναι ένα μυστήριο από μόνο του, αλλά υπάρχουν πολλοί από αυτούς στη βόρεια και κεντρική Συρία, κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ, της Τουρκίας και των διαφόρων φατριών.

Έτσι, γενικά, τα γεγονότα γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκα και ασταθή. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η Τουρκία θα αποφασίσει να κλιμακώσει υπό αυτές τις συνθήκες. Φαίνεται ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι όχι μάλλον παρά ναι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail