Τι τρέχει στη Β-ΒΑ Συρία: Το τουρκικό κράτος πρότυπο πολιτιστικής και φυσικής γενοκτονίας

Η διαδικασία της δημογραφικής αλλαγής συνεχίζεται στις περιοχές (Jarabulus, Azaz, Al-Bab, Afrin, Serêkaniyê και Girê Spî) που κατέχονται από το τουρκικό κράτος και τους μισθοφόρους του. Από την άλλη, ο εκτουρκισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτές τις περιοχές, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται η Αγκυρα, δείχνει την όποια κατοχική πολιτική που εφαρμόζει στις περιοχές αυτές.

Hawar News Agency - Παρουσίαση Freepen.gr

Τα ινστιτούτα του Πανεπιστημίου της Γκαζιαντέπ και η επιβολή της τουρκικής λίρας

Τον Οκτώβριο του 2019, η τουρκική κατοχή και οι μισθοφόροι της σε Jarablus, Azaz, Afrin και al-Bab άνοιξαν ινστιτούτα που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Gaziantep. Το 2020 επέβαλαν την ανταλλαγή σε τουρκική λίρα σε αυτές τις περιοχές.

Στο Αφρίν, τη Serêkaniyê και το Girê Spî, οι απαγωγές, οι παρενοχλήσεις και οι βιασμοί αποτελούν καθημερινή ρουτίνα στο πλαίσιο της κατοχικής πολιτικής. Το τουρκικό κράτος και οι μισθοφόροι του επέβαλαν και την τουρκική γλώσσα στο Jarablus.

Η γεωγραφία του Αφρίν, από την πρώτη μέρα της κατοχής του, έχει εκτεθεί σε κάθε είδους απάνθρωπες πρακτικές και η δημογραφία του έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που ούτε το ISIS δεν τα έκανε όλα αυτά.

Πριν από την Τουρκοκρατία, οι Κούρδοι στην πόλη ήταν περίπου το 96-98%, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τώρα είναι μόνο 22%, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι ανέρχονται σε μόλις 15%.

Μαζικές δολοφονίες, βασανιστήρια, λύτρα, λεηλασίες και βιασμοί συνεχίζονται αδιάκοπα στην πόλη, στο πλαίσιο της πολιτικής του κατοχικού τουρκικού κράτους, την οποία εφαρμόζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι μισθοφόροι του. Και όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια της Ρωσικής και Παγκόσμιας Συμμαχίας και διαπράττονται με το πρόσχημα και τα ψέματα πως «υπάρχουν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο τα σύνορά μας».

Τουρκοποίηση

Οι σημαντικότερες πρακτικές που επιδιώκουν μόνιμη κατοχή και αποικισμό του τουρκικού κράτους είναι ο τουρκισμός στη βάση της αναγκαστικής αφομοίωσης και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατεδάφιση της προηγούμενης μνήμης και χαρτοφυλακίου και η προσπάθεια οικοδόμησης νέας τουρκικής μνήμης.

Στις πόρτες πολλών κτιρίων είναι αναρτημένες η τουρκική σημαία και τα πορτρέτα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τους τελευταίους μήνες, ένα σχολείο άνοιξε στη Τζαραμπλούς και πήρε το όνομά του από τον αναπληρωτή κυβερνήτη του Γκαζιαντέπ, Αχμέντ Τουργκάι Εμαμτσιλάρ, ο οποίος πέθανε ένα χρόνο πριν από την κατάληψη της Τζαραμπλούς.

Και τα υποκαταστήματα της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών άνοιξαν σαν το Αφρίν να ήταν τουρκική περιοχή και στις 9 Νοεμβρίου 2018 άνοιξε ένα υποκατάστημα της Τουρκικής Ταχυδρομικής Εταιρείας.

Το τουρκικό κράτος κατέλαβε 242 σχολεία, επέβαλε την τουρκική γλώσσα ως γλώσσα διδασκαλίας σε αυτά και καθόρισε τα σχολικά προγράμματα. Οι μαθητές σε αυτά τα σχολεία σπουδάζουν σύμφωνα με την έννοια του τουρκικού εθνικισμού, όπου οι μαθητές απαγγέλλουν στίχους κατά την πρωινή συνάντηση, πριν την έναρξη του σχολείου. Αυτό δείχνει πώς εφαρμόζεται η τουρκική ισλαμική δομή στα κατεχόμενα.

 Το άνοιγμα ενός προπαρασκευαστικού σχολείου που ονομάζεται «Pasha Karaja Imam Khateeb Lisisi» στο Αφρίν είναι μια άλλη ένδειξη αυτής της αντίληψης. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξήγησε πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου Azaz, το οποίο συνδέεται με τη λεγόμενη Προσωρινή Κυβέρνηση, άνοιξε στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τμήματα όπως το Ινστιτούτο Μέσων Ενημέρωσης και Τουρκικής Γλώσσας. Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, το τουρκικό κράτος δε δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις σε αυτούς τους τομείς. Διότι οι αναφερόμενες περιοχές είναι κατεχόμενες.

Η τουρκική κατοχή περιλαμβάνει τα κατεχόμενα στα εδάφη της

Τα ίδια εγκλήματα που διαπράττονται στη γραμμή Afrin-Jarabulus, διαπράττονται στη Serêkaniyê και στο Girê Spî, που κατελήφθησαν το 2019.

Εγκατέστησαν οικογένειες μισθοφόρων από διάφορες πόλεις της Συρίας στην περιοχή. Ακολουθούν μια πολιτική εξόντωσης εγκαθιστώντας οικογένειες μισθοφόρων από όλο τον κόσμο στην περιοχή αυτή.

Το τουρκικό κράτος νομιμοποιεί την κατοχή του μέρα με τη μέρα, επιδιώκοντας να χωρίσει αυτές τις περιοχές από τη Συρία.

Συνεχή εγκλήματα

Από την πρώτη μέρα της κατοχής, το τουρκικό κράτος έχει διαπράξει κάθε είδους εγκλήματα στην περιοχή από λεηλασίες, απαγωγές, επιθέσεις, βιασμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Έκανε επίσης το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο να ενεργήσει ως σύμμαχος σε αυτά τα εγκλήματα, και αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μακιαβελικής πολιτικής. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα που προωθεί τους τελευταίους μήνες για την επιστροφή στο Αφρίν ξεκίνησε μέσω του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου.

Οι κάτοικοι του Αφρίν που εκτοπίστηκαν βίαια στο Χαλέπι και στην αλ-Σαχμπά ως αποτέλεσμα της κατοχής ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στο Αφρίν, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή, μέσω της προωθητικής προπαγάνδας του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου. Με την ίδια πρόσκληση και ενθάρρυνση, στοχεύει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική στο Girê Spí και στη Serêkaniyê. Ωστόσο, οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών επισημαίνουν πως η επιστροφή τους μπορεί να γίνει μόνο με τον τερματισμό της κατοχής.

Μετατροπή των σχολείων σε κέντρα βασανιστηρίων

Η τουρκική κατοχή και οι μισθοφόροι της έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε στρατιωτικές βάσεις και κέντρα βασανιστηρίων, όπως μια φυλακή στο Azaz, που είναι μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της περιοχής, όπου πολλοί άνθρωποι που απήχθησαν, υποβλήθηκαν σε διάφορα είδη βασανιστηρίων.

Η τουρκική κατοχή και οι μισθοφόροι της αποκαθιστούν επίσης τη νοοτροπία του ISIS στις περιοχές που βρίσκεται υπό κατοχή. Οι μισθοφόροι αναγκάζουν τις γυναίκες να φορούν πέπλο και αναγκάζουν τους καταστηματάρχες να κλείνουν τα καταστήματά τους κατά τις ώρες της προσευχής. Στις διαδηλώσεις υψώνονται οι σημαίες του ISIS. Οι μισθοφόροι διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της γαλλικής κυβέρνησης, έκαψαν τη γαλλική σημαία και ξεκίνησε μια πορεία στην οποία υψώθηκε η σημαία του ISIS στις αρχές του 2021. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε την ανθρωπιστική κρίση και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Συρίας και εξήγησε σε μια έκθεση: «Μετά την κατοχή από το τουρκικό κράτος περιοχές της Συρίας, τα ανθρωπιστικά προβλήματα και τα εγκλήματα ασφαλείας αυξήθηκαν σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς δεν περνάει μέρα χωρίς εγκλήματα και εκρήξεις».

Οι δηλώσεις του τουρκικού κράτους λένε πως υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αλλά η σειρά πρακτικών του δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου.

Σύμφωνα με ειδήσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το κατοχικό τουρκικό κράτος φιλοδοξεί να προσαρτήσει τη βόρεια και ανατολική Συρία στην Τουρκία και στοχεύει να καταλάβει τις περισσότερες από τις συνοριακές περιοχές μήκους 910 χιλιομέτρων. Ανακοινώθηκε επίσης ότι στόχος της τουρκικής κατοχής ήταν να εξαπολύσει νέα κατοχική επίθεση σε απόσταση 600 χλμ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κατακτητής συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του εκτουρκισμού στις περιοχές αυτές, εκτός από τις συνεχείς απειλές για τη συνέχιση των επιχειρήσεων του σε δημογραφικές αλλαγές.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, υπάρχει απειλή για εκτεταμένη κατοχική επίθεση στη βόρεια και ανατολική Συρία, ιδιαίτερα στο Ταλ Ριφάατ, τη Μανμπίτζ και το Κομπάνι. Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν στοχεύει να δημιουργήσει χάος στην περιοχή, να εξαλείψει τα επιτεύγματα της επανάστασης της Ροζάβα και το σχέδιο του δημοκρατικού έθνους, να εμποδίσει τις πολιτικές προσπάθειες που επιδιώκουν να επιτευχθεί επίσημη αναγνώριση της αυτοδιοίκησης και να στερήσει τους λαούς της περιοχής, ιδίως τους Κούρδους, ενός ελεύθερου μέλλοντος.

Παρά τις απειλές του κατοχικού τουρκικού κράτους για επιθέσεις και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όλες τις εκκλήσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του εκτουρκισμού αυτών των περιοχών, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δίωξη του τουρκικού κράτους για εγκλήματα πολέμου και αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που χρειάζεται προσεκτική ανάλυση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail