Η Ουκρανία ανακοινώνει την έναρξη του «ενεργειακού πολέμου» με τη Ρωσία

 Sputnik / Sergey Starostenko
Freepen.gr - Η Ουκρανία πολεμά τώρα ουσιαστικά τη Ρωσία σε έναν υβριδικό πόλεμο που διεξάγεται για τις εισαγωγές ενέργειας, ισχυρίστηκε το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα εργάζεται τώρα για να σβήσει τις προμήθειες καυσίμων που χρειάζονται για την τροφοδοσία εργοστασίων και τη θέρμανση κατοικιών στη χώρα, αναφέρει το Russia Today.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι 1+1 του Κιέβου την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Μαξίμ Νεμτσίνοφ ανακοίνωσε πως «σήμερα, στην πραγματικότητα είμαστε εγκλωβισμένοι σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, το γειτονικό έθνος «μπλοκάρει τις εισαγωγές από το Καζακστάν, εμποδίζει τα σιδηροδρομικά βαγόνια φορτωμένα με άνθρακα να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και μειώνει την τάξη της χωρητικότητας διέλευσης φυσικού αερίου».

Οι εκρηκτικοί ισχυρισμοί έρχονται αφότου ο Andrey Gerus, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στο κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ότι η Ρωσία εμπόδιζε την εισαγωγή άνθρακα του Καζακστάν, απαγορεύοντας τη διέλευση από τους σιδηροδρόμους της χώρας. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Καζακστάν δήλωσαν έκτοτε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται σε «περιορισμούς που προκύπτουν από τον φόρτο εργασίας των υποδομών από τη ρωσική πλευρά».

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, Gazprom, αρνήθηκε να αγοράσει πρόσθετη χωρητικότητα για διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας σοβιετικής κατασκευής πέρα ​​από τις συνήθεις ποσοστώσεις του για αρκετούς μήνες φέτος. Τον Οκτώβριο, ο Πάβελ Ζαβάλνι, επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, περιέγραψε την υποδομή της Ουκρανίας ως «γηράσκουσα».

«Η αποτυχία λήψης αποφάσεων για το μέλλον αυτού του συστήματος και για τον εκσυγχρονισμό του, θα μειώσει μόνο την αξιοπιστία και την ασφάλεια», είπε ο βουλευτής.

Το Σεπτέμβριο, η Ουγγαρία υπέγραψε 15ετές συμβόλαιο με την Gazprom, συμφωνώντας να αγοράζει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Με βάση τη συμφωνία, οι αποστολές παρακάμπτουν την Ουκρανία, ταξιδεύοντας αντ' αυτού μέσω του αγωγού Balkan Stream και των αγωγών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που μειώνει το κόστος και αποκλείει το Κίεβο από τη λήψη τελών διέλευσης.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει με μανία την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η νέα συμφωνία υπονομεύει την εθνική της ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιγιάρτο ανταπέδωσε, λέγοντας πως η απάντηση του Κιέβου ήταν «εξωφρενική» και επιμένοντας ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με αυτούς με τους οποίους κάνουμε συμφωνίες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail