Ο Χάφταρ διεκδικεί την Προεδρία της Λιβύης - Προειδοποιήσεις για νέα σύγκρουση

Freepen.gr - Την Τρίτη, ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς τις ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση της χώρας.

Ο Χάφταρ είπε σε μια τηλεοπτική ομιλία πως «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι δύο μονοπατιών. Ο πρώτος είναι ο δρόμος της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου, ενώ ο δεύτερος δρόμος είναι η σύγκρουση και η διαφθορά. Είστε αυτοί που μπορείτε να καθορίσετε το μονοπάτι που θέλετε».

Χαιρέτισε τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν από μια σειρά χωρών, οι οποίες «συνέβαλαν στην προώθηση μιας δημοκρατικής μετάβασης και επέμειναν στην έγκαιρη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών», σημείωσε.

«Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι πόρτες της ελπίδας άνοιξαν επιτέλους για να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα, να ξαναχτίσετε το κράτος σας και να επιλέξετε τους ηγέτες σας», δήλωσε ο Χάφταρ. Πρόσθεσε επίσης ότι στοχεύει να «οδηγήσει τους Λίβυους προς τη δόξα, την πρόοδο και την ευημερία».

Ο Χάφταρ είναι ο Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που εδρεύει στην ανατολική πλευρά. Το Σεπτέμβριο, άνοιξε το δρόμο για την προεδρική του υποψηφιότητα λέγοντας ότι θα παραιτηθεί από τον στρατιωτικό του ρόλο για τρεις μήνες – όπως απαιτείται από τους εκλογικούς νόμους.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCS), Khaled Al-Mishri είπε νωρίτερα αυτό το μήνα πως «ο Haftar δεν θα κυβερνήσει ποτέ, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες σώματα».

«Εάν ο Χάφταρ γίνει Πρόεδρος, η δυτική περιοχή θα πάρει τα όπλα και θα πολεμήσει τον Χάφταρ», είπε ο Αλ Μίσρι σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera Mubasher. Προειδοποίησε πως η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης θα επανέλθει εάν ο Χάφταρ εκλεγεί πρόεδρος και η χώρα θα διαιρεθεί ξανά.

Την Κυριακή, ο γιος του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Ισλάμ υπέβαλε τα έγγραφα υποψηφιότητάς του στην Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) προκειμένου να είναι υποψήφιος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdel-Hamid Dbaiba ανακοίνωσε την απόρριψή του για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών με τους ισχύοντες νόμους, τους οποίους χαρακτήρισε «ελαττωματικούς».

Σχετικά με την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές, ο Ντμπάιμπα είπε ότι θα είναι υποψήφιος εάν το ζητήσει ο κόσμος. Ωστόσο, η πολιτική συμφωνία ορίζει ότι τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail