Η Αθήνα δυσφορεί με την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ισπανίας αλλά ξεχνά κάτι πολύ βασικό

Η Τουρκία και η Ισπανία θα εργαστούν για να αναβαθμίσουν τους δεσμούς τους σε μια «συνολική εταιρική σχέση», είπε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεζ στην Αγκυρα. 

Στρατής Μαζίδης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι οι δεσμοί της χώρας του με την Άγκυρα βρίσκονται σε «εξαιρετικό» επίπεδο και πως η Μαδρίτη υποστηρίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

"Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας· είναι σύμμαχος της ΕΕ", είπε ο Σάντσεζ. 

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία ελπίζει να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ισπανία, μέσω της αγοράς ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, το οποίο προβλέπεται ούτως ή άλλως από την αρχική συμφωνία και πιθανώς ενός υποβρυχίου.

Είπε ότι η Τουρκία και η Ισπανία είχαν ήδη συνεργαστεί για την κατασκευή ενός ισπανικού πλοίου επίθεσης.

«Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Έχουμε συμφωνήσει για την κατασκευή μεγάλης κλίμακας», είπε ο Ερντογάν και προσέθεσε:

«Και ίσως, να συνάψουμε (συνεργασία) και για ένα υποβρύχιο».

«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων (όσον αφορά) οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα»

Ο Ερντογάν και ο Σάντσεζ επέβλεψαν νωρίτερα την υπογραφή έξι συμφωνιών, που καλύπτουν τη συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αντιμετώπιση καταστροφών και τον αθλητισμό.


Ενοχλημένη η Αθήνα

Κατά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου:

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Είδαμε την επίσκεψη του κ. Sánchez, του Ισπανού Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο οποίος – όπως διαβάζουμε στις ανταποκρίσεις από την Τουρκία – προχώρησε και σε μια σειρά συμφωνιών με την Άγκυρα. Όλο αυτό πώς το κρίνει η Ελληνική Κυβέρνηση, με βάση το δεδομένο ότι η Τουρκία λέμε πως διαρκώς εκφεύγει του Διεθνούς Δικαίου, επιτίθεται στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι οι διαφορές είναι ευρω-τουρκικές και, όμως, ένα κράτος-μέλος βλέπουμε να στηρίζει τον Erdoğan και με πολύ έντονο τρόπο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθήσαμε κι εμείς τις δηλώσεις αυτές και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε την παράμετρο αυτή: Ότι όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή. Σημειώνω, ότι και στο εσωτερικό της Ισπανίας ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, με ανάρτησή του, έχει εκφράσει την αντίθεσή του, την ενόχλησή του, στην εξέλιξη αυτή.

 

Τι επιμένουν να παραβλέπουν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να κρύβονται πίσω από ευρωπαϊκούς θεσμούς και κούφιες αποφάσεις χωρίς αντίκρυσμα. Η πραγματικότητα αποτιμάται σε συμφωνίες, επενδύσεις, δισεκατομμύρια και θέσεις εργασίας. Η Navantia είναι ένας ναυπηγικός γίγαντας. Αντίστοιχες συμφωνίες έχει και η Αίγυπτος με γαλλικά και γερμανικά ναυπηγεία για ναυπήγηση πολεμικών σκαφών.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.

Εισερχόμαστε σε ένα πολυπολικό περιβάλλον. Πρέπει να διαλέξουμε με ποιους θα πάμε αλλά και ποιους θα αφήσουμε. Επίσης πρέπει να ενισχυθούμε και να αναβαθμιστούμε. Να μην είμαστε τσόντα ή παρακολούθημα αλλά ισότιμοι παίκτες.

Χρειαζόμαστε με άλλα λόγια έναν Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail