Ψάχνει τρόπους να μερεμετίσει το 50+1 ο Ερντογάν για να ξαναβγεί πρόεδρος!

Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν εκφράσει αρνητικές απόψεις σχετικά με τη συνταγματική απαίτηση να συγκεντρωθεί το 51 τοις εκατό των ψήφων — γνωστός τοπικά ως κανόνας «50+1» — για την εκλογή στη θέση του προέδρου.

Ο κανόνας ήταν μέρος του εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που αντικατέστησε το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας σε δημοψήφισμα το 2017. Ο Ερντογάν έλαβε περίπου το 52 τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές του 2018, χάρη στην υποστήριξη του συμμάχου του, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αναφέρει το turkishminute.com.

Οι συζητήσεις για τον εκλογικό κανόνα του 50+1 ξεκίνησαν όταν ο Temel Karamollaoğlu, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ευτυχίας (SP), δήλωσε πρόσφατα μετά από συνάντηση με τον Ερντογάν ότι ο πρόεδρος είχε πει ότι θεωρούσε τον κανόνα ως «μειονεκτικό».

Μετά την αποκάλυψη της στάσης του Ερντογάν, το μέλος του Προεδρικού Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου Τζεμίλ Τσιτέκ υποστήριξε πως ο κανόνας προκαλεί σοβαρά πολιτικά και συστημικά προβλήματα, προτρέποντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να ενωθούν για να τον αλλάξουν.

«Έχω πει, και συνεχίζω να λέω, ότι αυτός ο [κανόνας] 50+1 θα οδηγήσει σε σοβαρές δυσκολίες και θα παρασύρει την Τουρκία στο χάος. … Το 50+1 προκαλεί σοβαρά προβλήματα και θα κάνει το ίδιο και στο μέλλον», είπε στην καθημερινή εφημερίδα Sözcü σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο.

«Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο που τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν αμφιβολίες σχετικά με την απαίτηση του 50+1 γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα χρειάζεσαι την υποστήριξη ενός άλλου κόμματος», πρόσθεσε ο Çiçek.

Ο βουλευτής του AKP İbrahim Aydemir εξέφρασε επίσης παρόμοια άποψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση «άνοιξε το δρόμο για τεχνητές συμμαχίες» μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

«Υπό κανονικές συνθήκες, είναι δυνατόν το [φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών] HDP και το [εθνικιστική αντιπολίτευση] İYİ [Καλό] Κόμμα να ενωθούν; Δεν είναι, αλλά έχουν. Γιατί το κάνουν; [Το κάνουν] για να κάνουν τους αντιπάλους τους να χάσουν. … Είναι προφανές ότι το σύστημα έχει μειονεκτήματα», πρόσθεσε ο Aydemir, αναφερόμενος στη δήλωση του Ερντογάν.

Ο Devlet Bahçeli, ηγέτης του MHP, δήλωσε την Τρίτη στην εβδομαδιαία ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι η συζήτηση για την αλλαγή του κανόνα 50+1 ήταν «περιττή», περιγράφοντάς τον ως «άξονα του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης».

Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί ενόχλησαν καθώς το AKP και το MHP αναμένεται να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους εκλογικούς συμμάχους σε τέτοια ζητήματα που θα έκαναν τα πράγματα πιο εύκολα για αυτούς στις εκλογές του 2023, καθώς πολλοί λένε ότι θα ήταν δύσκολο για τον προεδρικό υποψήφιο τους να συγκεντρώσει περισσότερα από το ήμισυ των ψήφων στις επόμενες εκλογές, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας επέκριναν επίσης το κυβερνών ΑΚΡ ότι παραδέχτηκε τα μειονεκτήματα ενός συστήματος που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, υπογραμμίζοντας πως η χρονική στιγμή να εκφράσουν αρνητικές αξιολογήσεις γι' αυτό ήταν σημαντική καθώς τα κόμματα ετοιμάζονταν για τις επερχόμενες εκλογές του 2023 και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το AKP χάνει πάνω από το 10% των ψήφων του από τις τελευταίες εκλογές του 2018.

«Η στάση του Ερντογάν δείχνει στην πραγματικότητα το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης». Η δύναμή τους έχει εξαντληθεί. Τα συστήματά τους απέτυχαν, και απέτυχαν επίσης», δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Muharrem Erkek.

«Αν λέτε ότι το «50+1 είναι πρόβλημα», παραδέχεστε ότι θα χάνετε [στις εκλογές του 2023]. Δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε 50 συν 1 [ψήφων]. Η κυβέρνηση έχει πιαστεί σε μια παγίδα που έστησαν οι ίδιοι», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομάδας του HDP, Saruhan Oluç κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοινοβούλιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail