Ο Ερντογάν κρατά χαμηλά τα επιτόκια, η τουρκική λίρα βυθίζεται 10%

PublicDomainPictures / pixabay
Freepen.gr - Η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε κατά 10 τοις εκατό έναντι του δολαρίου την Τρίτη, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά και υποσχέθηκε να βγει νικητής από έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Η λίρα έπεσε στα 12,48 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη. Διαπραγματευόταν με πτώση 7,7% στα 12,25 ανά δολάριο το μεσημέρι τοπική ώρα. Οι απώλειες φέτος ανέρχονται σχεδόν στο 40%.

«Είναι σαν το αυτοκίνητο, που είναι η τουρκική οικονομία, να έχει οδηγηθεί στην κορυφή του λόφου και ο Ερντογάν μόλις έκοψε το συρματόσχοινο του φρένου», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 15% από 19% τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σχεδόν στο 20%. Άλλες αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν, ο οποίος απέκτησε τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στις εκλογές του 2018, έχει ασκήσει πλήρη εξουσία στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας αφού απέλυσε τρεις διοικητές από το 2019 και αντικατέστησε την πλειοψηφία των ανώτερων διευθυντικών στελεχών της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail