Μα είναι δυνατόν να υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας που να αποδέχεται να γίνει η Κύπρος προτεκτοράτο της Τουρκίας;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Η προς Μορφίτες απόλυτα ορθή αναφορά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ λύση προτεκτοράτου την οποία η τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή προωθεί σε βάρος της Κύπρου, έξω και αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο, εμπεριέχει έμμεσα την άποψη ή αφήνει τουλάχιστον το υπονοούμενο, ότι υπάρχουν μεταξύ μας υποστηρικτές τέτοιας λύσης.

Από: hellasjournal.com / Του Ανδρέας Σ. Αγγελίδη*

Εάν υπάρχουν τέτοιες απόψεις, πρέπει να εμφανιστούν ευθαρσώς οι υποστηρίζοντες λύση αυτής της μορφής για να γνωρίζει ο κυρίαρχος λαός, όχι μόνο τις επιλογές επί των οποίων θα έχει να αποφασίσει, αλλά και ποιοι τις προωθούν.

Αν όμως, δεν υπάρχει καμία πολιτική ή κομματική περί τούτου άποψη, τότε ιδού μια σαφέστατη βάση για συναντίληψη και δημιουργία ενός πραγματικά κοινού αντικατοχικού μετώπου, που προφανώς απαιτεί να ενισχυθεί και με άλλη κοινή επί πολλών ζητημάτων συναντίληψη.

  •     Ας αποτελέσει αυτή η ελάχιστη συναντίληψη, που ως το «προζύμι» και αφετηρία, θα επιτρέψει να διαμορφωθεί ορθή αντίληψη των πραγματικών κινδύνων σε βάρος της όλης περιοχής Αιγαίου – Ανατολικής Μεσογείου, που η τουρκική απειλή και βουλιμία, συσσωρεύει και προωθεί για τώρα αλλά και για το μέλλον.

Εδώ και η ανάγκη να καταδείξει την όποια δύναμη διατηρεί έναντι πάντων, ο κυρίαρχος λαός, ο οποίος πρέπει να επιβάλει τη δική του προς τα κόμματα επιλογή αγώνα. Άλλωστε, ο κυρίαρχος λαός έχει ως κύριο στήριγμά του το περί δικαίου αίσθημα του και όχι τις «φιλικές» υποδείξεις ή ιδέες της Πρεσβείας (Ύπατη Αρμοστεία) της Βρετανίας.

Είναι γι’ αυτό που η άποψη του λαού έχει ιδιαίτερη σημασία σ’ ό,τι αφορά το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο, που εάν αποδειχθεί ισχυρό θα εξοπλίσει και θα ενισχύσει τη διπλωματική προσπάθεια και αγώνα.

Τούτο, γιατί η αξιοπιστία μιας διπλωματικής προσπάθειας εξαρτάται κύρια, για ό,τι αφορά τουλάχιστο το μέλλον, από την ανύψωση του αγωνιστικού φρονήματος του ίδιου του λαού που διεκδικεί, αλλά και ο οποίος για ό,τι αφορά το παρελθόν, απαιτεί αναζήτηση λύσεων που θα αποκαθιστούν το Κράτος Δικαίου με βάση την πλήρη διερεύνηση κάθε αφορμής που επιτρέπει σε ξένους να ομιλούν για οικονομικά σκάνδαλα και διαπλοκή ανεπίτρεπτη.

Καταστάσεις διαφθοράς, που μείωσαν τη φήμη και το καλό όνομα της χώρας μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να γίνονται άλλο ανεκτές.

Βέβαια, η επικυριαρχία, το προτεκτοράτο και ακόμη η πλήρης τουρκοποίηση της νήσου, δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους για σκοπούς αντίστασης. Αφορά πρωτίστως τα όργανα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας πλήρες μέλος είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς η όποια λύση δεν πρέπει να είναι έξω από το κεκτημένο.

  •     Επίσης, αφορά τον ΟΗΕ με τη για χρόνια προσπάθεια του να βρεθεί λύση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, όμως, αφορά και εκείνους τους Τουρκοκύπριους που τιμούν την ιδιότητα τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδιαφέρονται πραγματικά να παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και υπαγόμενη απόλυτα στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Μια ομαδοποίηση και διεκδίκηση, που θα αποβλέπει στο να κυριαρχήσουν με πλήρη εφαρμογή σ’ ολόκληρο το νησί οι αρχές και οι αξίες ενός Κράτους Δικαίου κατά το κοινοτικό κεκτημένο!

*Δικηγόρος – Πρώην βουλευτής
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail