Η ώρα μηδέν πλησιάζει στη βόρεια Συρία: Η Τουρκία αναπτύσσει άρματα μάχης και άλλα

Freepen.gr - Η ώρα μηδέν είναι πιθανό να πλησιάζει, καθώς στις 27 και 28 Οκτωβρίου, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε ενισχύσεις στις βορειοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, σημειώνει το southfront.org.

Οι ενισχύσεις περιλάμβαναν κύρια άρματα μάχης M60 Sabra MK II, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ACV-15 και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτές είναι σημαντικές αναπτύξεις και μια ισχυρή ένδειξη του χάους που έρχεται.

Στη βορειοδυτική περιοχή, οι ενισχύσεις βρίσκονταν στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ, όπου η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχει τον έλεγχο μεγάλο μέρους της επαρχίας.

Στη βορειοανατολική περιοχή, οι ενισχύσεις αναπτύχθηκαν κοντά στις κατεχόμενες από τους Τούρκους πόλεις Τελ Αμπιάντ στη βόρεια ύπαιθρο της Ράκα και Ρας αλ-Αΐν στη βόρεια ύπαιθρο της Αλ Χασάκα.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, όλοι οι ένοπλοι σχηματισμοί έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και περιμένουν να ξεσπάσουν μάχες ανά πάσα στιγμή.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις της Άγκυρας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν δύο επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Η πρώτη είναι η αναμενόμενη εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και άλλων κουρδικών φατριών στη βορειοανατολική Συρία.

Εάν ξεσπάσουν μάχες μεγάλης κλίμακας, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) και οι σύμμαχοί του είναι πιθανό να το εκμεταλλευτούν, σε μια προσπάθεια να εκκαθαρίσουν την ευρύτερη Idlib από τρομοκρατικά στοιχεία.

Εδώ έρχεται η δεύτερη επιχείρηση της Τουρκίας - προς υποστήριξη της HTS και των άλλων φατριών που συνεχίζει να υποστηρίζει και να επιτρέπει την ελευθερία δράσης, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μαρτίου 2020.

Ενώ η Άγκυρα σχεδιάζει να προστατεύσει τις φατρίες του Μεγάλου Ιντλίμπ, προσπαθεί να δικαιολογήσει την επερχόμενη επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία ως «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση.

Είναι πολύ πιθανό η επιχείρησή της κατά των Κούρδων να αντιμετωπιστεί με αντίθεση από τον SAA και τους συμμάχους του, σε μια τυπική κατάσταση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη καταιγίδα, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-35S στο αεροδρόμιο του al-Qamishli στη βορειοανατολική Συρία. Η ανάπτυξη είναι ένα «λεπτά καλυμμένο» μήνυμα προς την Τουρκία πως πρέπει να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις της. Είναι απίθανο να «ακουστεί» από την Άγκυρα.

Ωστόσο, στις 27 Οκτωβρίου, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επτά αεροπορικές επιδρομές στο αρχηγείο του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που βρίσκεται κοντά στην πόλη Kah στη βόρεια επαρχία του Idlib.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις μαχητών στα περίχωρα της πόλης Mashon στη νότια ύπαιθρο του Idlib.

SAA, VKS και άλλοι σύμμαχοι προσπαθούν να αποτρέψουν την Άγκυρα από το να προχωρήσει στην επιχείρησή της κατά των Κούρδων. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να σταματήσει τη μεγάλης κλίμακας επίθεση της κυβέρνησης της Δαμασκού στο Μεγάλο Ιντλίμπ.

Φαίνεται ότι η μάχη είναι αναπόφευκτη καθώς και οι δύο πλευρές δείχνουν εκλεκτικά τυφλές απέναντι στις προσπάθειες αποτροπής της άλλης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail