Τα πιο πρόσφατα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το εμπόριο Κίνας-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελές

Η Κίνα δημοσίευσε τα τελευταία εμπορικά της στοιχεία στις αρχές Οκτωβρίου, δείχνοντας πως το εμπόριο αυξήθηκε κατά 35,4% από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι φτάνοντας τα 543 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα πρέπει να γιορτάζεται και από τις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν το θεωρούν ευαίσθητο θέμα. Ο λόγος για αυτό είναι πως τέτοια δεδομένα αποτελούν ένδειξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Όσον αφορά το πρώτο, αυτό αποδεικνύει πως η Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους Αμερικανούς λιανοπωλητές να ξαναγεμίσουν τα άδεια ράφια, σύμφωνα με ανώνυμους οικονομολόγους που επικαλείται το Associated Press. Η συνεχιζόμενη κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ είναι πέρα ​​από τον έλεγχο της Κίνας για να διορθωθεί, επειδή οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα που σχετίζονται με την αμερικανική αγορά εργασίας και άλλους τέτοιους παράγοντες, αλλά δείχνει ωστόσο ότι οι κινεζικές εισαγωγές είναι επωφελείς για τους καταναλωτές αυτής της χώρας. Χωρίς αυτούς, η οικονομική τους κρίση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Όσον αφορά το γεωπολιτικό πλαίσιο, τα τελευταία εμπορικά στοιχεία δείχνουν πως η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα δεν συμφωνεί με τη συνέχιση του αντιπαραγωγικού εμπορικού πολέμου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, ούτε μποϊκοτάρει τα κινεζικά προϊόντα λόγω των εντάσεων που έχει προκαλέσει ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν με τη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτή η κοινότητα είναι η επιτομή του πραγματισμού και τα εύλογα συμφέροντά τους πρέπει να ακουστούν στην Ουάσιγκτον. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το εμπόριο μπορεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και όχι να τις επιδεινώσει.

Αυτές οι δύο παρατηρήσεις συνδυάζονται για να εμπνεύσουν μια νέα πορεία προς τα εμπρός για τις κινεζο-αμερικανικές σχέσεις. Σαφέστατα, η αντικινεζική εχθρότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στο διμερές εμπόριο. Αντίθετα, όπως επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία, το εμπόριο παραμένει εκπληκτικά ισχυρό. Τα τελευταία εμπορικά δεδομένα καταδεικνύουν την περίπλοκη οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
 
Φανταζόμενοι για μια στιγμήπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είχε καταφέρει να «αποσυνδέσει» τις οικονομίες τους ή ότι η επιχειρηματική κοινότητα μποϊκόταρε τα κινεζικά προϊόντα λόγω αλληλεγγύης με τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οικονομική κατάσταση για τους απλούς Αμερικανούς θα ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα. Ακριβώς επειδή οι αντικινεζικές πολιτικές αυτών των δύο ηγετών απέτυχαν με την οικονομική έννοια πως το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο δεν έχει πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, η Κίνα είναι υπεύθυνη για τη βοήθεια του αμερικανικού λαού.
 
Κάποιοι μπορεί να αρνηθούν αυτόν τον «πολιτικά λανθασμένο» ισχυρισμό για ιδεολογικούς λόγους ιδιοτελούς συμφέροντος, αλλά είναι αναμφισβήτητο λαμβάνοντας υπόψη τα δύο πλαίσια που εξετάστηκαν προηγουμένως. Αν και οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορεί να απεχθάνονται να το παραδεχτούν, εντούτοις αναγνωρίζουν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα βοηθώντας το λαό τους, ακόμα κι αν δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να το πράξουν. Αυτό δίνει συγκρατημένη αισιοδοξία πως ενδέχεται να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τον μέχρι τώρα στατικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους για χάρη του πραγματισμού, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον, ελπίζουμε. 
 
Φυσικά, τα λόμπι του Κογκρέσου του ισχυρού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και οι νεοσυντηρητικοί ιδεολόγοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν εγωιστικούς λόγους να ελπίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα επιδεινωθούν συνολικά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο αντιπαραγωγικό θα ήταν αυτό. Οι κυβερνώντες Δημοκρατικοί δεν έχουν την πολυτέλεια να υποφέρει η αμερικανική οικονομία περισσότερο από ό,τι έχει ήδη περιορίζοντας τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, εάν ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους. 

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση Μπάιντεν μια ουσιαστική προσέγγιση με την Κίνα. Η συνέχιση των αντικινεζικών πολιτικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ δεν κατάφερε να «αποσυνδέσει» τις οικονομίες τους, οι οποίες είναι πιο αλληλένδετες από ποτέ και σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Το εμπόριο πρέπει να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να βελτιωθούν οι διμερείς δεσμοί. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε εγωιστικές δυνάμεις να σαμποτάρουν αυτή την πολλά υποσχόμενη πιθανότητα. Ας ελπίσουμε ότι η κοινή λογική, ο πραγματισμός και τα αμοιβαία συμφέροντα θα επικρατήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail