Κομματική τυφλότητα και οι διεθνείς συμφωνίες

Μόλις το 2015 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε υπογράψει μετά βαΐων και κλάδων μία συμφωνία Συνεργασίας με την Γαλλία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α. - πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

1.   Οικονομική Συνεργασία για τις μεταρρυθμίσεις, για τις επενδύσεις, τις υποδομές, το εμπόριο, τις δημόσιες υπηρεσίες, την αειφόρο ανάπτυξη, και την ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, τον Τουρισμό, την αγροτική οικονομία.
2.   Συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της Επιστήμης και της Έρευνας
3.   Συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της Αστυνομίας, και της Δικαιοσύνης, της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας, με δεσμεύσεις σε πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο
4.   Στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι ποιές από όλες αυτές τις συνεργασίες προχώρησαν, τι οφέλη και κόστη υπήρξαν και πως αυτή η συμφωνία συνδέεται με την νέα συμφωνία της σημερινής Κυβέρνησης.

Με αφορμή τις συμφωνίες αυτές αλλά και άλλες πολλές διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει κάθε κυβέρνηση με άλλες χώρες και τις προβάλλει ως τεράστια επιτυχία, ότι καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό διεθνή παράγοντα (έτσι προβάλλεται), δημιουργούνται τα προφανή ερωτήματα:

1.   Σε ποιο βαθμό υλοποιούνται αυτές οι συμφωνίες;
2.   Έχει η χώρα την δυνατότητα με τις υπάρχουσες δομές του ΥΠΕΞ αλλά και όλων των άλλων εμπλεκομένων Υπουργείων να υποστηρίξει ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών, που απαιτούν διαθεσιμότητα πόρων, στρατηγική και συνεχή υποστήριξη για να είναι αποδοτικές για την χώρα;
3.   Γίνεται τακτικός έλεγχος εξέλιξης και απολογισμός επί των αποτελεσμάτων (από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) , και για την ενίσχυση είτε ανανέωση των ευνοϊκών για την χώρα συμφωνιών;
4.   Ή μήπως τελικά απλά υπογράφονται και όλα αφήνονται στην τύχη τους ή στην λήθη του χρόνου και στην καλύτερη περίπτωση στα υπεραισιόδοξα τηλεγραφήματα των διπλωματικών αντιπροσωπειών που έχουμε σε κάθε χώρα με την οποία έχουμε υπογράψει ανάλογες συμφωνίες; (πόσο μάλλον εάν δεν έχουμε στις χώρες αυτές διπλωματική αντιπροσωπεία).

Όσο δε για τον φαρισαϊσμό του να ισχυρίζεται κάθε κόμμα, ότι η δική του συμφωνία (όταν ήταν κυβέρνηση) με την ίδια χώρα, ήταν άριστη και θρίαμβος (ενώ δεν είχε κάνει τίποτε για να την υλοποιήσει στην συνέχεια) ενώ της παρούσης κυβέρνησης είναι καταστροφή, και μάλιστα δεν κάνει καμία πρόταση βελτίωσης είτε θεσμικά ασφαλούς υλοποίησης, αυτό μόνο ως κομματική τυφλότητα μπορώ να το χαρακτηρίσω

Το ίδιο φυσικά θα έλεγα και για την συμφωνία των Πρεσπών, όπου η παρούσα κυβέρνηση ως αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση αλλαγής και βελτίωσης και την απέρριπτε συλλήβδην, υποσχόμενη ότι θα την ακυρώσει στην συνέχεια, ενώ σήμερα όχι μόνο δεν την αμφισβητεί όπως υλοποιείται, αλλά αντιθέτως την χαρακτήρισε και ως καλή συμφωνία.
Κύριοι,

Οι διεθνείς συμφωνίες που υπογράφετε είναι πολύ σοβαρές και μπορεί να έχουν επιπτώσεις αλλά και οφέλη σημαντικά για την χώρα.

Δε γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και για τις φωτογραφίες λαοπρόβλητων ηγετών.

Και οφείλετε, είτε είστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, να ενεργείτε υπέρ της θεσμικής συνέπειας (Συνταγματικά και σύννομα) των προβλέψεων, κριτικά, ορθολογικά και δημιουργικά στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση οιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας προωθεί η χώρα μας.

Και οπωσδήποτε να εξαντλείτε ως κυβέρνηση τις προσπάθειες για την βέλτιστη αξιοποίηση κάθε τέτοιας συμφωνίας, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των προβλέψεων προς όφελος της χώρας μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail