Μπράβο στην Πολωνία: «Δεν υποκύπτουμε στην ανομία - Δεν πληρώνουμε ούτε ζλότι για τα πρόστιμα της ΕΕ»

photo: https://www.maxpixel.net/Banner-Nation-Peace-Hand-Background-Colors-Poland-2132718
Freepen.gr - Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Zbigniew Ziobro δήλωσε ότι η χώρα δε θα δεχτεί «παράνομες κυρώσεις» για αλλαγές στο δικαστικό της σύστημα, απορρίπτοντας μια ποινή που επιβλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Τα σχόλια έγιναν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάσισε νωρίτερα ότι η Πολωνία πρέπει να πληρώνει 1 εκατομμύριο ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα έως ότου αντιστρέψει ορισμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας ότι το δικαστικό της σύστημα είναι σύμφωνο με «την έννομη τάξη» της Ε.Ε.

«Σε περίπτωση ποινής για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, η Πολωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει κανένα ζλότι», δήλωσε ο Ziobro, προσθέτοντας πως «το πολωνικό κράτος δεν μπορεί να υποκύψει στην ανομία».

Η Ουγγαρία υπερασπίστηκε την Πολωνία. «Η επιθετική στάση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι δυσανάλογη και αδικαιολόγητη», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook.

Η Πολωνία είχε πυροδοτήσει την οργή της ΕΕ καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι το πολωνικό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγώντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιήσουν ότι αποτελεί «άμεση πρόκληση για την ενότητα» του μπλοκ.

Η πολωνική κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Η Πολωνία δείχνει το δρόμο της αντίστασης σε μια ηγεμονική Ε.Ε. που δεν επιθυμεί να είναι ένας συνασπισμός ανεξαρτήτων χωρών αλλά ένας πολτός που θα υποταχθεί στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail