Κλιμάκωση σχέσεων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν: Ιρανικός στρατός στα σύνορα, ασκήσεις και σενάριο ανάπτυξης στην Αρμενία!

Η πρεσβεία του Ιράν στο Μπακού
Freepen.gr - Πηγές στο Ιράν και την Αρμενία αναφέρουν ότι η Τεχεράνη και το Ερεβάν κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη μεγάλων σχηματισμών του ιρανικού στρατού στο έδαφος της γειτονικής Αρμενίας. Αυτό σημαίνει ότι η Αρμενία θα γίνει η δεύτερη χώρα μετά τη Συρία όπου οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι επίσημα παρούσες, και αυτό ανοίγει επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την Τεχεράνη να αντιμετωπίσει όχι μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Ισραήλ, το οποίο, λέγεται, ότι σχεδιάζει να χτυπήσει την ισλαμική δημοκρατία από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια για αυτό το θέμα ούτε από το Ερεβάν ούτε από την Τεχεράνη, ωστόσο, και τα δύο αυτά κράτη ενδιαφέρονται να μεταφερθεί ο ιρανικός στρατός στο έδαφος της Αρμενίας, καθώς αυτό θα εγγυηθεί πως θα προστατεύσει το έδαφος της χώρας από την εισβολή της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Ιράν θα έχει την ευκαιρία να ελέγξει προσεκτικά την κατάσταση κοντά στα σύνορά τους.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν επέτρεψαν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές του βάσεις και εγκαταστάσεις για να επιτεθεί στο ιρανικό έδαφος. Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος για την αιφνίδια επίθεση σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση που βρίσκεται κοντά στην Τεχεράνη. Πληροφορίες για το θέμα αυτό ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ. Προφανώς, το Ιράν θα μπορούσε να λάβει σχετική επιβεβαίωση από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος ελέγχει προσεκτικά την περιοχή με τη βοήθεια των ραντάρ του, αφού οι αρχές της Τεχεράνης κατηγόρησαν απευθείας το Μπακού ότι συνεργάζεται με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, υποσχόμενη άμεση απάντηση.

"Το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές βάσεις του Αζερμπαϊτζάν για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εάν κριθεί απαραίτητο και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε αυτό", δήλωσε ο Ένγκελ.

Στο πλαίσιο τέτοιων δεδομένων, υπήρξαν απόψεις ότι οι προκλήσεις που οργανώθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία αποσκοπούν συγκεκριμένα στην πρόκληση ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράν, στην οποία το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και την αλλαγή ισχύος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Νωρίτερα στην ίδια την Τεχεράνη είχε δηλωθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα μαχητικά stealth για να χτυπήσει από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο αυτές οι θεωρίες είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες.

Μετά την εμφάνιση ορισμένων πληροφοριών σχετικά με τα χτυπήματα από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν, το Σώμα της Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης ανέπτυξε τα βαλλιστικά συστήματα Fateh-313 και Zulfikar, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, τα οποία είναι ικανά να χτυπήσουν σε ξηρά και θάλασσα στόχους σε απόσταση έως και 700 χιλιομέτρων. Αυτό καθιστά δυνατό για την Τεχεράνη να πραγματοποιήσει μια ακριβή επίθεση, πρακτικά, σε οποιοδήποτε σημείο στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, μιλάμε για 14 συστήματα βαλλιστικών πυραύλων.

Επίσης το Ιράν προχώρησε σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πως η Τεχεράνη ξεκαθάρισε στο Αζερμπαϊτζάν ότι δε θα δεχτεί καμία γεωπολιτική αλλαγή ή οποιαδήποτε τροποποίηση των διεθνών συνόρων όπως επίσης την οποιαδήποτε παρουσία του Ισραήλ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Τέλος το Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσημα για επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο απεσταλμένος της χώρας στο Μπακού.

Ο Αμπάς Μουσαβί δήλωσε την Παρασκευή πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει σοβαρά να εξετάζει την υπόθεση της επίθεσης το βράδυ της Πέμπτης στην πρεσβεία.

* πληροφορίες Avia, πρακτορείο Tasnim, υπουργείο εξωτερικών του Ιράν

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail