Αυξημένη κατά 189% η τιμή του ρεύματος, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο

Pexels / Pixabay
Αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  για τον  Σεπτέμβριο, αφού που διαμορφώνεται στα 134,7 € / MWh από 46,6 € /  MWh το 2020. Παράλληλα αναμένεται νέα αύξηση για τον Οκτώβριο.

Από: naftemporiki.gr

Οι σημερινές τιμές φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της σχετικής λίστας με την τιμή της MWh να ανεβαίνει στα 242 €/ MWh . Το πρόβλημα είναι ευρύ σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ στον Βορρά οι χρεώσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ η αναφορά γίνεται στον   Σεπτέμβριο διότι αυτή η τιμή θα αποτυπωθεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι επιβαρύνσεις έρχονται μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία αν γίνει η σχετική αναγωγή προκύπτει ότι «φουσκώνει» ο λογαριασμός περίπου κατά 11 με 12 λεπτά ανά kwh.

Η κρατική επιδότηση

Ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει επιδότηση την οποία οι καταναλωτές θα δουν στον λογαριασμό τους με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης». Είναι 6 λεπτά του ευρώ / kwh για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο υπάρχει το πλαφόν της επιδότησης στις 300 KWh που σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Άρα ο λογαριασμός θα φουσκώσει για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη θέρμανση καθώς η κατανάλωση θα ανέβει  πάνω από το όριο των 300 KWh \, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνται  αυτή την επιδότηση.

 

ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh

ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελλάδα 242,3 € / MWh

Ιταλία 233,3 € / MWh

Γαλλία 209,5 € / MWh

Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh

«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

6 λεπτά του ευρώ / kwh

Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh

Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα
Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail